Здраве и красота

Започват Коледните пости

Постим до Бъдни вечер за пречистване на тялото и душата

13.11.2018г. / 09 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

От 15 ноември до 24 декември са Коледните пости, по време на които не се позволява консумацията на месо, мляко и млечни продукти, яйца. Изключение се прави на Никулден, когато е позволена консумацията на риба. Тази година постите са по-дълги с един ден, тъй като в сряда, 14 ноември също се спазва строг пост. 

В дните 15-22 ноември се спазва строг пост, от 23 ноември до 19 декември са позволени вино, риба и морски дарове, без дните сряда и петък, когато отново се спазва строг пост, и от 20-24 декември отново се минава към строг пост.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора.

>> 11 рецепти за коледните пости <<

Виното е единствената алкохолна напитка, която се позволява за консумация, освен в дните сряда и петък. Виното се позволява, защото символизира Христовата кръв.

Постите масово се свързват с отказа от консумация на храни от животински произход, но всъщност те са времето, в което човек трябва да положи по-големи усилия, за да стане по-добър.

В края на поста следва изповед и причастие за постещия. На 25 декември вече се празнува Рождество Христово и се позволява блажно.

Коментирай