Здраве и красота

Сироп от бъз против грип – рецептата на баба

Как да подсилим имунната система в сезона на вирусите

13.11.2018г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашите баби винаги имат билков лек за всяка болежка, състояние или просто за профилактика. Помните ли колко често баба ви се е разболявала от вирусни инфекции или грип? Повечето баби са недосегаеми за настинките и за това си има причина.

Хората от старото поколение се хранят предимно с полезни продукти. В тяхното меню не влизат полуфабрикати, преработени и готови храни. Те консумират предимно плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо.

Няма как да се разболеете от грип в тези случаи!

Освен това нашите баби ползват мощта на природата. Те са вещи в билкарството, заради което вирусите и настинките трудно ги ловят.

Бъзът е едно от растенията с полезни плодове, което има мощни качества срещу вирусите. За да направите така, че грипът да ви отмине тази година, пригответе си сироп от бъз по бабина рецепта.

Съставки:

  • 2 чаши плод от бъз
  • 4 чаши вода
  • 30 г джинджифил, настърган
  • 1 канелена пръчица
  • 3 чаши мед или нектар от агаве

В голяма тенджера смесете бъза, водата, джинджифила и канелата. Оставете да кипне. Намалете температурата и оставете да къкри 30 минути. Извадете пръчицата канела и свалете тенджерата от котлона.

Натурален антибиотик при грип и настинка

Като използвате голяма дървена или стоманена лъжица, намачкайте плодовете на бъза. Внимателно прецедете сместа през тензух. След като се охлади, изстискайте и останалото количество вода от бъза.

Измерете същото количество мед колкото е течността от бъза, която сте прецедили. Прехвърлете я в по-малка тенджера на слаб огън, добавете меда в нея и разбърквайте, докато медът се втечни. Не спирайте да бъркате.

Важно е сместа да не ври, за да не се нарушат качествата на меда.

Охладете напълно сиропа и съхранявайте в стъклен съд с капак.

Освен антивирусните свойства на сиропа от бъз, тази смес има полезно въздействие и върху бъбреците и пикочните пътища.

Коментирай