Здраве и красота

Вълшебните полезни свойства на трънката

За здраве и имунитет

16.11.2018г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Трънката е широко разпространено диво растение по нашите ширини. Много хора я смятат за отровна, защото расте почти навсякъде без надзор, а лилаво-сините ѝ ситни плодчета много наподобяват тези на боровинката. И тъй като много хора погрешно смятат, че трънката е отровен близнак на боровинката, не посягат към нея.

Всъщност трънката е много полезен диворастящ плод. Тя принадлежи към семейство Розови, част от които е и сливата. Разпространена е не само почти по цялата територия на България, но и в други части на Европа, Западна Азия и Северозападна Африка.

Чай от шипка за тънка талия и повече енергия

Трънката се разлиства през март и април. Вирее в гори и храсталаци, около крайградски пътища, в зоните на ниските гори в низините предимно на около 1200 метра надморска височина.

Растението все пак съдържа две отровни вещества – амигдалин и пруназин. Те обаче не са опасни за здравето в малки количества.

Цветовете на трънката съдържат полезни флавоноиди, цианогенни гликозиди и захари. Плодовете също са богати на глюкоза, захароза, пектин, антицианови багрила, витамин С и органични киселини.

Благодарение на всички тези лековити съставки, трънката има много ползи за здравето.

Листата, цветовете и плодовете на това растение имат детоксикиращи, слабителни, диуретични свойства. Чаят от трънка успокоява раздразнен стомах и увеличава секрецията на храносмилателни ензими.

9 невероятни ползи от чесъна

Плодовете на трънката са стипчиви на вкус, което не ги прави особено приятни за ядене, но за сметка на това са много полезни. Сокът от тях има противовирусни свойства, помага за успокояване на подут стомах, раздразнени черва. Антибактериалните му качества повлияват добре инфекции в устната кухина и гърлото. Полезен е и за сваляне на висока температура при вирусни инфекции и грипни състояния.

Плодовете на трънката помагат и при диария, лошо храносмилане, язва.

Коментирай
Свободно време