Здраве и красота

Кога тялото ни изгаря най-много калории?

Любопитно

15.11.2018г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се стремим да отслабнем или да поддържаме фигурата си, внимаваме какво ядем, броим калориите и следим за техния вид, тренираме усилено и поддържаме двигателната си активност в оптимални граници.

Има още един фактор, който оказва влияние върху това как изгаряме калориите. Той е свързан с времето от денонощието.

Как изглеждат 200 калории? (галерия)

Оказва се, че тялото ни не изгаря калории по еднакъв начин във всеки един момент от деня. Обикновено се смята, че тренировките рано сутрин на гладно изгарят най-много калории.

Всъщност, едно изследване, публикувано в списание Current Biology, показва, че човешкият организъм изгаря по естествен път повече калории в часовете в късния следобед или привечер, отколкото сутрин.

Свързани статии

5 храни, изгарящи калории по време на сън

Учените смятат, че това е свързано с циркадния ритъм на модерното ежедневие и лошия начин на хранене, причиняващи наддаване на тегло. Фактът, че правим едно и също всеки ден кара организма да се настройва по определен начин. С напредване на деня сме изхабили голяма част от калориите и тогава тялото започва да изгаря усилено, за да осигури енергия до края на деня.

Интересното е, че участниците в проучването не са знаели колко е часът. Те са били изследвани в лаборатория и не са имали достъп до часовници. Единственото, според което се е ориентирал организмът на всеки един от тях, е природният циркаден ритъм.

Изследователите са измервали телесната температура в различни моменти от деня, за да проверят кога изгарянето на калории е най-усилено.

Коментирай