Здраве и красота

Колко дълго трябва да изчакат майките за следващо раждане

Какъв е здравословният период от време между две бременности

16.11.2018г. / 10 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени раждат децата си, когато се случи да забременеят. Втората и третата бременности невинаги са планирани и в тези случаи периодът от време между предходната и настоящата бременност не може да се контролира.

Когато обаче бременността е планирана е добре времето между нея и предишната да бъде съобразено със здравословните препоръки, дадени от експертите. Разбира се, това зависи много от индивидуалните особености и начина, по който е протекла предходната бременност. Фактор е и видът на раждане – нормално или секцио.

Промени в тялото при бременност, за които не сте подозирали!

В миналото жените са съветвани от Световната здравна организация да изчакат между 18 и 24 месеца преди следващата бременност.

Ново проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine показва, че сегашното мнение по въпроса предлага интервал от предходната бременност между 12 и 18 месеца.

Предишният съвет се основавал на опасения, че зачеването прекалено рано след предишното раждане е свързано с определени здравословни рискове.

Свързани статии

Клиника Майо отбелязва, че започването на нова бременност в рамките на 6 месеца след раждането е свързано с повишен риск от преждевременно раждане, частично или напълно отлепяне на плацентата или наранявания на стената на матката преди раждането, ниско тегло при раждане, вродени заболявания, дори шизофрения, пише CafeMom.

Проучването обхваща близо 150 000 раждания в Канада. Проведено е от учени от Университета в Британска Колумбия и Harvard TH Chan School of Public Health.

Древни методи за разпознаване на бременност

Изследователите установяват, че забременяването в рамките на по-малко от година след раждането е свързано с рискове за жените от всички възрасти. Една от констатациите в изследването е, че жените над 35-годишна възраст, които са родили второто си дете само 6 месеца след предишното раждане, са имали риск от майчина смъртност от 1,2% повече, отколкото жените, които са изчакали между двете бременности.

Решението колко да изчакате между две бременности принадлежи на вас, но и задължително трябва да е съобразено с мнението на лекар специалист, който да вземе предвид здравето и състоянието на тялото ви.

Коментирай
Свободно време