Здраве и красота

Пресен сок от нар и неговите ползи

8 причини да го пием всеки ден

18.11.2018г. / 06 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нарът е екзотичен плод, родината на който е Близкият Изток. Сокът от него е много приятен, сладък и същевременно леко кисел и стипчив. Пресният сок от нар има множество ползи за здравето, включително предпазва от болестта на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания, косопад, високо кръвно налягане, диабет, храносмилателни смущения.

Какво съдържа сокът от нар?  Хранителната стойност на сока от нар е висока. Той е добър източник на енергия, диетични фибри, протеини и минерали като калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк, натрий. В него се съдържат още витамините К и С, витамини от група В и много антиоксиданти.

10 здравословни ползи от мангото

Кои са основните ползи от сока от нар?

Забавя стареенето

Всяка храна или напитка, която съдържа завидно количество антиоксиданти, има свойството да забавя стареенето. Така е и със сока от нар. Богатството му на тези борещи се със свободните радикали вещества допринася за забавяне на стареенето на клетките и създаването на условия за злокачествени изменения в тях, водещи до тумори.

Предотвратява косопад

Редовната консумация на сок от нар прави чудеса с косата. Той не само я подхранва и подсилва растежа ѝ, но я прави бляскава и жизнена, тъй като стимулира образуването на нови фоликули.

Подобрява сърдечносъдовото здраве

Сокът от нар се нарича още сърдечносъдов сок заради свойствата, които има в подобряването на работата на сърцето и кръвоносните съдове. Сокът от нар има и положително действие върху лошия холестерол, което допълнително предпазва съдовете от стеснения и втвърдяване.

Регулира анемията

Заради богатството си на желязо сокът от нар е прекрасно средство за борба с анемията. Желязото помага за образуването на повече червени кръвни телца и хемоглобин за транспортиране на кислород и хранителни вещества до всички тъкани.

Свързани статии

Помага в храносмилането

Голямото количество неразтворими диетични фибри в сока от нар помага за подобряване на храносмилането, намаляване усещането за подуване, регулиране движенията на червата и стимулиране секрецията на стомашни сокове за по-качествено разграждане на храната.

12 чудесни ползи за здравето от кардамона

Подобрява здравето на костите

Сокът от нар има противовъзпалителни свойства. Той успокоява болките при артрит, ревматизъм, остеопороза.

Намалява кръвното налягане

Заради богатото си наличие на калий, сокът от нар нормализира нивата на кръвното налягане и потиска прекомерното образуване на тромбоцити, водещо до кръвосъсирване и емболия.

Има противоракови свойства

Антиоксидантите в сока от нар оказват благотворно влияние върху всички тъкани в организма. Те намаляват рисковете от възникване на ракови процеси в дебелото черво, белия дроб, простатата и гърдата.

Коментирай