Здраве и красота

Храни, на които да наблегнем през зимата (галерия)

Подсилват имунната система

29.11.2018г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимата имунитетът спада по много причини. Липсата на витамин D поради намаленото греене на слънцето е един от факторите, които влияят. Набавянето на витамини от плодовете и зеленчуците също се оказва по-трудно, отколкото през пролетта и есента. Цинкът е минерал, който има пряко отношение към имунитета, а ядем ли достатъчно храни, богати на цинк? За да отговорим на този въпрос, а и за да покажем на кои храни трябва да се наблегне през зимата, сме събрали списък с продукти и ястия, на които да обърнете специално внимание през зимния сезон.

Преди да ви запознаем с него обаче е важно да отбележим, че за да не страда имунитетът ви е необходимо да не пропускате закуската. Тя трябва да е питателна и богата на протеини, полезни мазнини и минерали.

Свързани статии

В обяда и вечерята си включвайте по-често гъби от всякакви видове. Те са богати на бета-глюкани, които повишават имунните защити и укрепват организма.

Здравето на червата е от огромно значение за имунитета. Полезните бактерии в червата повлияват пряко състоянието на имунната система. Затова е необходимо да се набляга на пробиотични храни като ферментирали продукти, кисело мляко, кисели краставички, кефир, продукти с квас, желатин.

Кои са храните, на които трябва да наблягаме през зимата за добър имунитет, вижте в галерията тук.

Коментирай