Здраве и красота

5 ранни симптома на запушен кръвоносен съд

Как да се предпазим от образуване на съсиреци

04.12.2018г. / 11 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запушването на кръвоносен съд вследствие на образувал се тромб е опасно за живота, тъй като може да доведе до животозастрашаващи последици като инсулт, инфаркт, емболизъм.

Образуването на тромб може да се случи по много причини – травма, оперативна интервенция, прием на някои медикаменти, повишени нива на тромбоцити в кръвта, някои заболявания и състояния на организма.

Видове запушване на кръвоносен съд

Артериално: Запушването на артерии води до възпрепятстване на доставката на кислород и вещества до важни за живота органи. Обикновено това се случва вследствие на висок холестерол, високо кръвно налягане, диабет, физическа неактивност, заседналост, пушене, затлъстяване.

Симптоми: Студени крайници, загуба на цвят и чувствителност, слабост в засегнатата зона, мускулна болка, спазми, тремор, студенина в пръстите на краката или ръцете.

Какво може да намали действието на противозачатъчните?

Венозно: Тези тромби се образуват бавно, обикновено след травма или хирургическа намеса. Симптомите включват болка в областта на засегнатата вена при допир или движение, възпаление в надлежащата кожа, зачервяване.

Кои са 5-те ранни симптома на запушване на кръвоносен съд?

Симптомите зависят до голяма степен от това къде възниква проблемът.

1. Крайник – загуба на окосмяване, както и внезапна болка, затопляне, напрежение или подуване.

2. Коремна кухина – диария, остра болка в коремната област, повръщане.

3. Мозък – замъглено зрение, замаяност, внезапна и много силна болка в главата, затруднения в говора, слабост на лицевите мускули, ръцете или краката.

4. Сърце – изпотяване, чувствителност към светлина, замаяност, гадене, задъхване, болка в гърдите, дискомфорт в други части на тялото.

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

5. Бял дроб – изпотяване, кашлица с кръв, остра гръдна болка, задъхване, ускорен пулс, треска.

Какво може да помогне в превенцията на запушването на кръвоносен съд?

Здравословна диета

Правилното хранене, избягването на преработени храни, рафинирана захар, трансмазнини, ГМО е от голямо значение за превенцията на образуване на тромб.

Активен начин на живот

Необходимо е достатъчно движение всеки ден, за да се поддържа здравословно кръвообращение и стимулация на мускулите на кръвоносните съдове.

Спиране на пушенето

Тютюнопушенето увеличава риска от запушване на съдове, тъй като действа сгъстяващо на кръвта. Никотинът и катраните се свързват с някои вещества в кръвта, правейки я гъста и с намалено количество кислород.

Внимателен прием на лекарства

Някои медикаменти повишават риска от поява на тромби. Такива са противозачатъчните, някои таблетки за хормонална терапия, лекарства за рак, за високо кръвно налягане. Обсъдете приема им с вашия лекуващ лекар.

Натурални методи за предотвратяване на запушване на кръвоносен съд

Гинко

Билката съдържа протеина фибрин, който има много важна роля в превенцията на образуването на съсиреци и запушване на кръвоносен съд.

Витамин С

Този витамин е важен не само за подсилване на имунната система. Благодарение на антиоксидантното си съдържание витамин С допринася за здравето на кръвоносните съдове и тяхната проходимост.

Симптоми и лечение на ниско кръвно налягане

Джинджифил, куркума и боровинки

Тези храни съдържат вещества, които предотвратяват слепването на тромбоцитите и образуването на големи формации, запушващи кръвоносните съдове.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 се срещат в рибата, тиквените семки, орехите, чията.

Натурални антибиотици

Наблегнете на меда, лука, чесъна и зехтина, за да си доставите природни антибиотични и противовъзпалителни вещества.

Витамин Е

Витамин Е предотвратява оксидативния стрес в кръвоносните съдове и подпомага образуването на кръвни клетки. Среща се в големи количества в бадемите, кивито, броколи, авокадото и тъмнозелените листни зеленчуци.

При най-малко съмнение за запушване на кръвоносен съд, веднага се консултирайте с лекар. Самолечението може да застраши здравето ви.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Вес ( преди 4 години )
Витамин С сгъстява кръвта, едва ли се ползва при венозна тромбоза !!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар