Здраве и красота

Най-често срещаните токсини в козметиката

Могат да предизвикат кожни проблеми

05.12.2018г. / 08 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между дихидроксиацетон, биотинол, парабени? Това са консерванти, които се съдържат в не малка част от козметиката, която ползваме ежедневно и могат да предизвикат различни дразнения. Към кои други съставки трябва да сте с повишено внимание?

Петролатум

Известен още като вазелин, който се получава при преработка на нефт. Вазелинът влиза в състава на продукти за омекотяване на кожата. На опаковките обикновено се обозначава като петролатум, вазелин, парафиново желе, E905b.

Вазелинът запушва порите на кожата, като по този начин предотвратява изпотяването, отделянето на токсини от тялото и проникването на кислород в клетките. В дългосрочен план, използването му може да причини сърбежи, увреждане на кожата, гъбички.

Кои храни напълно ще променят кожата ви?

Формалдехид

Какво е това? Газ, консервант, който се съдържа в кремове, маски, лосиони. На опаковката може да го срещнете като DMDM, имидазолидинил карбамид. Формалдехидът има високо ниво на токсичност в зависимост от концентрацията му в даден козметичен продукт, той може да има отрицателен ефект върху зрението, дихателната и нервната системи и да предизвика контактен дерматит.

Натриев бензоат

Това е консервант, който може да се съдържа в кремове за кожата на лицето, за зоната около очите. В комбинация с витамин С, който също е често срещана козметична съставка, натриевият бензоат се превръща в бензен, за който се смята, че може да предизвика рак.

Маски за отпушване на порите на лицето

Олово

Тежък метал, който обикновено се добавя в червилата и разкрасителната козметика, за повишаване устойчивостта на цветовете. Високото съдържание на олово в организма води до много здравословни проблеми, сред които безплодие, заболявания на скелетната система, намален имунитет, умора, главоболие, нарушение на паметта, неусвояване на някои минерали.

Пропилен гликол

Рафиниран продукт, течност без цвят и мирис, който влиза в състава на кремове, декоративна козметика, лосиони. На опаковката бива изписван пропилен гликол (PPG), 1,2-пропандиол. Ако се съдържа във висока концентрация в продукта може да предизвика алергични реакции, екзема или уртикария.

Хидрохинон

Ароматно органично съединение с избелващ ефект, което се съдържа в козметиката, почистващите препарати. На опаковките може да се изпише като 1,4-бензендиол, 1,4-дихидроксибензен, р-диоксибензен, 4-хидроксифенол, Р-хидроксифенол.

Свързани статии

При продължителна употреба на продукти с хидрохинон се намалява синтеза на меланин, което прави кожата по-уязвима към UVA и UVB излъчването. Могат да се появяват сърбежи, бръчки, алергични реакции, дерматити.

Ланолин

Това е животински восък, който влиза в състава на козметиката за кожа, коса и нокти. На опаковките се изписва като PEG-75 ланолин. Обикновено козметиката, която го включва е насочена към поддържане на водния баланс на кожата, косата и ноктите. Продължителното нанасяне на ланолин може да предизвика запушване на порите, образуване на пъпки.

По материали от adme.ru

Коментирай