Здраве и красота

Антиоксидантите и техните суперсили

Как да си ги набавим през зимния сезон

11.12.2018г. / 10 23ч.
Мария Дуковска
Снимка: Phytopharma

Снимка: Phytopharma

„Зеленчуци, който не яде...“

Със сигурност помните този рефрен, който по забавен начин дава ценни съвети на децата как да растат здрави и силни. Затова не е чудно, че дори най-малките знаят, че за да имат енергия за поредното приключение, често трябва да хапват плодове и зеленчуци, дори когато това не е най-любимата съставка в менюто им.

А по-възрастните знаят, че голяма част от тази група храни са източници на естествени антоцианини, отговорни за червеното, виолетовото, пурпурното и синьото им оцветяване. Най-познатите примери са червените боровинки, малините, ягодите. Според изследванията антоцианините имат широк спектър на биомедицински функции, които включват поддържане на сърдечносъдовата система, намаляване нивото на оксидативен стрес, възпалителни реакции и различни дегенеративни заболявания. Освен всичко това антоцианините подобряват състоянието на невронните и когнитивните мозъчни функции и очното здраве. Комбинацията от тях води до засилено антиоксидантно действие. Значимостта на ролята им не се поставя под съмнение, единственото което се променя е сложността на приема им.

На прага на зимния сезон набавянето им чрез консумацията на плодове и зеленчуци става все по-трудна задача, затова експертите от Phytopharma създават уникална комбинация от екстракти от грозде и гроздови семки, диви боровинки, малини и малинови семки, червена боровинка, синя слива, вишна, черна боровинка, ягода, червено цвекло, съчетани под името Фито Антиоксидант. Богатата формула е верен спътник на човешкия организъм, който ежедневно е изложен на действието на свободните радикали – атоми или молекули, които често предизвикват сериозни здравословни проблеми. Колкото и предпазливи да сме, няма как да редуцираме до минимум факторите, водещи до тяхното генериране, които са многобройни и широкоразпространени – тютюнев дим, автомобилни газове, неправилни хранителни навици.

За да се противопостави на неблагоприятните условия на средата, човешкото тяло разполага с арсенал от собствени антиоксиданти, които ефективно се борят със свободните радикали. Но за съжаление с напредването на възрастта, приема на еднообразна и непълноценна храна, количеството и ефективността им намаляват. А недостигът им е главният виновник за развитието на хронични вирусни и инфекциозни заболявания, преждевременните признаци на стареенето, както и дегенеративните очни заболявания. На прага на зимния сезон ви препоръчваме да преоткриете детските песнички, съдържащи ценни здравни съвети, и да предоставите на организма си необходимата му доза антиоксиданти без да се чувствате виновни, че през прохладното време зеленчуците и плодовете не са любимата ви храна.

Коментирай