Здраве и красота

Неща, които състаряват по-бързо мозъка

Консумирате нездравословни храни

14.12.2018г. / 14 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Остаряването е неизбежна част от живота. Въпреки това нашите навици могат да забавят или ускорят този процес. Обръщаме внимание на белите коси, бръчките по лицето, но забравяме, че мозъкът също старее. Кои наши навици, освен тютюнопушенето и приема на алкохол, ускоряват този процес?

Недоспиване

Колко часа сън на нощ си осигурявате? Пълноценният сън е изключително важен, защото хормоните в организма работят за регулиране на телесната температура, метаболизма и други функции, които оказват влияние върху здравето на мозъка и здравето въобще. Ако не спите достатъчно, това ускорява процеса на стареене на мозъка.

Консумирате нездравословни храни

Ежедневието ни е забързано, често хапваме на крак и то невинаги здравословни храни. Бургери, пържени и пакетирани храни, сладкиши... Мозъчните клетки се нуждаят от здравословни храни, които да подпомагат функцията им. Тук може да видите няколко полезни храни за мозъка.

Не спортувате редовно

Колко често спортувате? Според редица проучвания редовните спортни активности увеличават капилярното развитие в мозъка. Това позволява на мозъка да има по-добро кръвоснабдяване и да получава необходимите му хранителни елементи.

Избягвате прегръдките

Колко често прегръщате любимите ви хора, домашния любимец? Ако го правите рядко, знайте, че избягването на подобни ласки увеличава нивата на кортизол – хормон на стреса, който вреди на мозъка.

Свързани статии

Не четете, не учите нови неща

Хобитата, четенето на книги, играенето на настолни игри, придобиването на нови знания, поддържат мозъка активен. По този начин той се упражнява, а това забавя процесите на стареене.

Стрес, липса на релакс

Според експертите от Университета в Торонто, колкото по-малко релаксирате, толкова по-напрегнати ще бъдете. Доказано е, че хората, които са изложени повече на стрес, страдат от тревожност, изпитват и повече проблеми с паметта. Освен това продължителният стрес може да повиши риска от болестта на Алцхаймер. Затова освен достатъчно сън, не забравяйте да релаксирате чрез масаж, йога, ароматерапия и т. н. Това ще ви помогне да преборите стреса и да забавите стареенето на мозъка.

Коментирай