Здраве и красота

Появата на акне може да подсказва за здравословни проблеми и не само

Начинът ви на хранене има отношение

18.12.2018г. / 06 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Като всеки друг и тя подсказва, когато е налице здравословен проблем, нездравословно хранене и т. н. Така например появата на акне в късна възраст може да се дължи на редица фактори, сред които стрес, употреба на слънцезащитна козметика, дори сухата кожа не е застрахована от появата на акне. За какво може да подсказва този кожен проблем?

Хормонални проблеми

Късната поява на акне може да е признак на хормонален дисбаланс, особено ако е съпроводено с други симптоми, като нежелано окосмяване в областта на лицето, гърдите, корема. Акнето може да се прояви и заедно с косопад или нередовен месечен цикъл. Най-честата причина за това е синдромът на поликистозните яйчници.

Как се променя здравето на косата на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Някои пъпки не изчезват

В някои по-рядко срещани случаи, ракът на кожата може да имитира появата на акне. Ако имате „пъпка“, която продължително време не изчезва, има секрет от нея, добре е да се консултирате с дерматолог. Не се препоръчва да се стиска, да се предприема самолечение. Разбира се не бива и да се стресирате излишно, преди да сте потърсили мнението на специалист.

Начинът ви на хранене

Според някои проучвания, менюто което включва висока консумация на въглехидрати, може да се окаже причина за появата на акне. Учените смятат, че въглехидратите с висок гликемичен индекс, като сладкиши, тестени изделия, нездравословна храна, увеличават риска от появата на пъпки.

4 начина, по които продължителното седене ни вреди

Употреба на стероиди

Внезапно появило се акне със силно възпаление, което е равномерно и се състои от кисти и се появява едновременно в засегнатата област, може да бъде свързано с употребата на стероиди.

Свързани статии

Не почиствате грима правилно

През деня нашата кожа активно отделя себум, който се комбинира с мръсотията от околната среда, грима, който сме си сложили. Почистването на лицето вечер е много важно. Някои дами не го правят правилно и смятат, че минаването на кожата само с мицеларна вода или тоалетно мляко е достатъчно. Но порите остават запушени, а натрупаната мръсотия създава предпоставка за появата на черни точки и акне.

Акне по време на пътуване

Планирали сте почивка, но не всичко върви по план и състоянието на кожата ви се влошава. Промяната на околната среда – влажност, време или дори водата, може да предизвика появата на акне.

 

Коментирай