Здраве и красота

Здравословните ползи от плода гуава

С нея се отслабва лесно

12.12.2018г. / 06 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гуава е сочен, много сладък и вкусен тропически плод. Има приблизително крушовидна форма, жълт или кафяв цвят в зряло състояние, а сърцевината му е розово-червена. В нея има малки ядливи семенца, които не пречат на консумацията ѝ.

Смята се, че родината на гуава е Мексико или Централна Америка, но е много популярна и в азиатските страни, особено след като са установени ползите за здравето от гуава. Ето кои са те:

Тя е много богата на антиоксиданти

Естественото богато съдържание на витамин С в гуавата, което е 4 пъти по-високо от това в портокалите, помага за стимулиране на имунната система. Антиоксидантите не само помагат за добър имунитет, но и се борят с възпаленията, стареенето и формирането на туморни клетки в тялото.

Невероятните здравословни ползи на фурмите

Контролира кръвната захар и при диабет

Консумацията на гуава може да помогне на диагностицирани с диабет по-лесно да контролират нивата на глюкозата и инсулина в кръвта си. Също така е полезна и в превенцията на диабет тип 2 и 1.

Подобрява зрението

Благодарение на много богатото наличие на витамин А в състава си, гуава е много важен плод за здрави очи. Редовното похапване на вкусния екзотичен плод помага за предотвратяване на катаракта, дегенерация на макулата и прави цялостното здраве на очите по-добро.

Контрол на кръвното налягане

Гуава има свойството да регулира нивата на кръвното налягане и да намалява нивата на холестерола. В нея има много фибри и микроелементи, които помагат за тези процеси.

Подобрява функцията на щитовидната жлеза

В гуава се съдържат завидни количества мед, който е един от важните за регулирането на функцията на щитовидната жлеза минерали. Той има отношение към метаболизма и помага за производството и усвояването на хормоните.

Стопира диарията и облекчава запека

Тъй като в гуава има много фибри, тя има свойството да потиска диарията и да стимулира движението на червата при запек. По този начин се регулира стомашно-чревната функция. Освен това в гуава има дезинфекциозни и антибактериални свойства, благодарение на витамин С, каротеноиди, калий в състава си, които укрепват храносмилателната система.

Подобрява мозъчните функции

Освен витамин С в гуава се съдържат и витамини от група В, важни за мозъка и нервната система. Те поддържат мозъчната функция в добро здраве.

За многобройните здравословни ползи на сока от лайм

Свързани статии

Успокоява кашлица и настинка

Екстрактът от гуава се използва в източната медицина за успокояване и потискане на кашлица, както и за облекчаване на грипни и вирусни състояния. Гуава намалява отделянето на секрети от гърлото, подобрява дишането при възпаления на белия дроб и дихателните пътища, потиска растежа на микробите.

Помага за отслабване

Включете гуава в менюто си и ще отслабнете по-лесно без спазване на изтощителни диети. Тя е богата на фибри, витамини, растителни протеини и полезни въглехидрати.

Грижа за кожата

Похапвайте редовно гуава и кожата ви ще ви е благодарна. Антиоксидантите в нея се борят с оксидативния стрес и забавят стареенето.

Коментирай
Свободно време