Здраве и красота

Грижа за кожата през зимата

Обърнете внимание на начина на хранене

10.12.2018г. / 06 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Забавено кръвообращение, спад в температурите, силен студен вятър... Зимата може да има своята красота като сезон, но когато говорим за нашата кожа, тя може да влоши нейното състояние.

Редовните спортни активности, достатъчните часове сън, консумацията на вода, зелен чай, са само част от грижите, които е добре да включите през зимните месеци (и не само). Вижте още няколко съвета, с които да запазите нейния блясък в студените месеци.

Внимателно избирайте козметиката си

Козметиката, която прави щастлива кожата ви през лятото, може да не е подходяща зимна грижа за нея. Ето защо трябва да избирате внимателно продуктите, които ползвате. Ключът към здравата и сияеща кожа през зимата е да ползвате почистващи препарати, които съдържат овлажнители, за да избегнете отстраняването на естествената бариера на кожата.

Също намалете използването на стягащи лосиони и пилинги, които съдържат алкохол, тъй като те изсушават.

Обърнете внимание на начина на хранене

Здравословното и балансирано хранене оказва голямо влияние върху кожата. През зимните месеци се опитайте да намалите консумацията на захарни изделия, преработени храни, продукти с високо съдържание на трансмазнини.

Как да балансираме тялото си след 35

Кожата ще ви благодари, ако към менюто си добавите повече храни богати на омега-3 мастни киселини, които я предпазват от външните влияния и я подхранват. Хапвайте повече риба, орехи, тиква, спанак, авокадо, ленено семе. Не забравяйте и за антиоксидантите. Добавете към менюто си черен пипер, грейпфрут, цвекло, боб, нар.

Ограничете кофеина и алкохола

В зимните дни се сгряваме с чаша кафе, чай или алкохол. Но ако искате да запазите кожата си красива, ограничете консумацията им. Прекалената консумация на тези напитки, действа дехидратиращо, което може да направи кожата по-суха и лющеща се.

Свързани статии

Не забравяйте за витамините

През зимата тялото може да страда от дефицит на някои витамини, като витамин D. Може да компенсирате неговия недостиг чрез хранителни добавки и консумацията на гъби, рибено масло, риба, черен дроб, яйца, магданоз. Освен от витамин D, кожата ви се нуждае и от витамини С, А и Е.

Храни, предпазващи от вредните слънчеви лъчи 

Опитайте с естествени съставки за грижа за кожата

Съставките като мед, масло от жожоба или авокадо, алое вера, спомагат за поддържане нивата на влагата на кожата. На пазара се предлагат разнообразни маски, кремове, почистващи продукти, които са изцяло направени от натурални съставки.

 

Коментирай