Здраве и красота

Някои ползи за здравето от веган диетата

Регулира нивата на кръвната захар

15.12.2018г. / 07 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В желанието си да подобрим здравето си и фигурата си, пробваме различни хранителни режими. Няма универсален хранителен план, който да постигне положителни резултати при всеки, но веган диетата спазвана в рамките на седмица-две, месец (вие определяте продължителността) може да помогне да подобрите здравето си в известна степен и да постави началото на едно по-здравословно хранене като цяло. Какви са основните ползи от нея?

Естествено се повишава приемът на хранителни вещества

Веган диетата ни позволява да консумираме в изобилие свежи продукти, като плодове и зеленчуци, ядки, също така и пълнозърнести храни. Нашето тяло извлича максимума от тези полезни храни под формата на витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини и други хранителни вещества.

Така например:

Магнезий – Съдържа се в листните зеленчуци, ядките и семената. Този минерал спомага за усвояването на калция, който подобрява здравето на костите, косата и кожата.

Калий – спомага на бъбреците да прочистят тялото от токсините, свободните радикали. Калият е важен за калиево-натриевия баланс.

Фолиева киселина – тя е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, както и за поправянето на увредените клетки в тялото.

Витамин С – антиоксидант, който стимулира имунната система, подпомага синтеза на колаген, поддържа здравето на костите, венците и зъбите.

Важни ползи за здравето от бадемовото брашно

Способността на тялото да се предпазва от болести се подобрява

Веган диетата може да намали риска от развитието на сериозни заболявания като диабет, заболявания на сърдечносъдовата система. Според доклад на Световната здравна организация от 2014 година 80% от сърдечните атаки са резултат от начина на живот на човек.

По време на веган диетата се елиминират храни с високо съдържание на мазнини като меса, млечни продукти, което спомага за намаляване на високото кръвно налягане, сърдечните заболявания.

Диабет тип 2

Веган диетата може да е началото на едно по-здравословно меню, в което постепенно да добавите животински продукти и с помощта на физическа активност да редуцирате телесното тегло. Затлъстяването е рисков фактор за развитието на диабет тип 2.

6 причини да пиете сок от целина

Макулна дегенерация

Диетите, богати на тъмни зеленчуци, моркови и сладки картофи, значително подпомагат здравето на очите. Свързаната с възрастта макулна дегенерация може да бъде намалена чрез спазването на веган режим. Важно е да се отбележи, че след края на веган диетата е много важно да се храним разумно, за да продължим да поддържаме добро здраве. Да намалим до минимум консумацията на сол, захар, тестени изделия, пакетирани храни.

Регулират се нивата на кръвната захар и се подобрява функцията на бъбреците

В действителност веганите имат по-ниски нива на кръвна захар, по-висока инсулинова чувствителност и до 78% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Изследвания показват, че веган диетата може да понижи нивата на кръвната захар при диабетици.

Как да започнете веган диета?

Продължителността ѝ зависи от вашите нужди, това как се чувствате. Първо правило е да направите зеленчуците звездите във вашата чиния.

Яжте разнообразни храни

За да сте сигурни, че получавате всички необходими хранителни вещества във веганската диета, важно е да се храните балансирано, като менюто ви да включва разнообразие от здравословни храни, като протеини, фибри, витамини и минерали. Хапвайте кафяв ориз, киноа, леща, боб, домати, сладки картофи, тиква, боровинки.

Заложете на пълнозърнестите храни, които ще ви осигурят фибри и повече ситост.

Свързани статии

Не пропускайте растителните източници на протеини. Тях може да си ги набавите чрез консумацията на нахут, боб, леща, тофу, бадеми, орехи, киноа.

Избягвайте пакетираните вегански храни. Хубаво е сами да си приготвяте десертите, а не да купувате готови вегански бисквити, както и други вегански лакомства. Това може да повиши риска от наддаване на тегло.

Не пропускайте омега-3 мастните киселини. Тях може да си ги набавите чрез консумацията на орехи, ленено семе, рапично масло и соя.

Не забравяйте за витамин D, желязо и витамините от група В. Добри веган източници на тези хранителни елементи са гъби, бадемово мляко, бобови растения, листни зеленчуци, зърнени храни.

Коментирай