Здраве и красота

7 грижи за здрави и красиви нокти

Ноктите се нуждаят от витамини А и Е

12.12.2018г. / 07 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По това как изглеждат ръцете ни до голяма степен може да се съди за това какво е нашето здравословно състояние и ежедневната рутина, дали се грижим за кожата си и ноктите.

Вие как се грижите за вашите нокти? Посещаването на маникюрист не е достатъчно, за да ги предпази от начупване. Те се нуждаят от всекидневна грижа. Споделяме няколко натурални грижи, които ще ви помогнат да ги поддържате здрави. Правете ги всеки ден, ако ноктите ви са много чупливи или 2-3 пъти седмично за поддръжка.

Витамин Е

Един от най-важните витамини за здравето на кожата, косата и ноктите е витамин Е. Ако имате разрошени кожички и ноктите ви са по-меки и склонни към нацепване, ползвайте витамина. На чисти и сухи ръце нанесете малко количество от него върху всеки нокът. Масажирайте нежно няколко минути и не изплаквайте.

Кокосово масло

Кокосовото масло е добър антиоксидант и предпазва ноктите от неблагоприятните ефекти на свободните радикали. Също така има антибактериални и противогъбични свойства. Добра грижа за възстановяване на ноктите е масажът с това масло.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е природно антисептично средство и има противогъбични свойства, но не бива да се прилага самостоятелно върху кожата и ноктите. Винаги го разреждайте с друг вид. Например, комбинирайте 2 капки масло от чаено дърво с ½ с. л. зехтин, бадемово или кокосово масло, след което може да си направите масаж на ноктите.

Зехтин

Зехтинът е природно масло, което помага да имаме мека кожа, подхранена коса и здрави нокти. То е добър овлажнител и е богато на витамин Е. Може да се използва самостоятелно за масаж на ноктите, както и в комбинация с други масла.

Жълтък и мед

Жълтъкът съдържа витамин А и мастни киселини, което го прави наистина ефективен за укрепване на тънките и чупливи нокти. Освен това ще подхрани добре и кожичките около ноктите. Направете си маска с един жълтък и малко мед. Нанесете маската върху ноктите и кожичките около тях и изплакнете след около 5-10 мин.

Ленено масло

Лененото масло е богато на мастни киселини, минерали и антиоксиданти, което го прави идеална грижа за вашите нокти. Редовното му нанасяне върху ноктите спомага за ускоряване на растежа им.

Масло от жожоба

Маслото от жожоба е богато на няколко вида мастни киселини, антиоксиданти, витамини и минерали. С него също може да си правите масажи на ноктите, за да подобрите тяхното състояние.

 

Коментирай