Здраве и красота

Денят, в който се разделих с подутия корем и газовете

Нормалното функциониране на стомаха и червата е предпоставка за добро здраве на целия организъм

14.12.2018г. / 13 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаете ли, че състоянието на червата има отношение към редица процеси, които се случват в нашето тяло, например като правилното усвояване на хранителните вещества. Когато тези вещества не се абсорбират и приемат правилно, рискът от появата на анемия, влошаване състоянието на косата, кожата и зъбите се увеличава значително.

Днес искам да споделя с вас как успях да подобря здравето на червата си. Ще се върна година и половина назад, когато се появиха моите неразположения, като подуване на корема след всяко хранене, образуване на газове, в някои дни и трудно изхождане.

Като човек, който живее динамично, хапва на крак, към задна дата и нездравословно, работейки по 8 часа зад бюро и без никакви отделени минути за спорт, тялото ми започна да сигнализира, че е време за промяна.

Започнах да спортувам интензивно, промених коренно хранителните си навици, изключвайки от менюто си пакетирани храни, тестени изделия, сладки лакомства, изобщо храни, които не са полезни за здравето на стомашно-чревния тракт (и не само). Същевременно увеличих консумацията на храни, съдържащи пробиотици, фибри, но... все още усещах неразположение. Консултирах се с гастроентеролог, чиято терапия също не спомогна за облекчаване на състоянието ми.

Започнах сама да търся информация за натурални начини да повлияя на своя проблем. Опитах с чай от мента, който редувах с чай от джинджифил... Състоянието ми се подобри, но за няколко месеца. А когато сезоните се сменят, както и в дните около месечния цикъл, храносмилателната ми система напомня за себе си и отново се появяват подуването, газовете, физическият дискомфорт...

Макар преминаването от един към друг сезон да носи със себе си и физиологични промени, които настъпват в тялото, ще се съгласите, че това не е причина да търпим неразположенията, нали?

Освен седенето зад бюро, работата ми изисква повишено внимание, което често е свързано със спазване на срокове и не малко стрес. Напрежението и тревожността също могат да провокират хранителни смущения. Накратко, бях изправена пред проблем, в който се лутах, търсейки най-доброто за себе си.

За щастие успях да го намеря и бързам да го споделя с всички вас, които сте изправени пред подобни неразположения. Моят фармацевт ми препоръча да пробвам Гастритикс (Gastritix). Това е билкова формула, която помага срещу различни разстройства на стомашно-чревния тракт, сред които метеоризъм, запек, диария, подуване.

Събрала е в себе си едни от най-добрите билки за здравето на храносмилателната система, като семена на копър, корен от див ям, джинджифил и медицинска (бяла) ружа, кора от червен бряст и цвят от лайка.

Започнах да приемам формулата 2 пъти на ден по време на хранене и вече мога да нарека себе си един щастлив човек. Подуването намаля значително, както и отделянето на газове, изхожданията се нормализираха. Вече се чувствам комфортно и по време на работа.

Важно е да добавя, че Гастритикс (Gastritix) има антиоксидантен ефект, подпомага извеждането на ненужните вещества от тялото и благоприятства усвояването на хранителните елементи.

Наближаващите празници ни напомнят, че отново ще седнем пред богата трапеза, ще хапнем обилно. Комбинирането на различни по вид храни, ни кара да усещаме тежест в стомаха, понякога се появяват парене, болки и дори гадене. Ето защо е важно да се погрижим за здравето на храносмилателната система. Добър начин да го направим е да се доверим на билковата формула Гастритикс (Gastritix).

Не забравяйте, че здравето на стомашно-чревния тракт е в основата на това да се чувстваме жизнени,  да подобрим общото си здравословно състояние и да се отдадем на любимите си занимания.

Снимки: istock

Коментирай