Здраве и красота

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Мит: Само лекар може да разпознае симптомите на диабета

19.12.2018г. / 10 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Търсейки информация за един или друг здравословен проблем, често попадаме на такава, която може да ни обърка. Излагаме се на риск, вярвайки на митовете, които могат да навредят на нашето здравословно състояние. Днес искаме да споделим с вас едни от най-често срещаните митове за диабета.

Мит: Слабите хора не се разболяват от диабет тип 2

Докато около 85% от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване, това означава, че 15% от хората с диабет имат здравословно тегло, според публикация в Harvard Health Publications. Според друго проучване, хората с нормално тегло страдащи от диабет тип 2, имат двоен риск от сърдечни заболявания.

Независимо от вашето тегло, важно е редовно да следите стойностите на кръвната ви захар, особено ако имате рискови фактори като заседнал начин на живот, нездравословно хранене, фамилна анамнеза за диабет или лична анамнеза с гестационен диабет, сърдечно заболяване, високо кръвно налягане и/или висок холестерол.

Полезни храни за детоксикация през есента и зимата

Мит: Спортните активности са опасни за хората с диабет

Многобройни проучвания показват, че редовната физическа активност действително помага за понижаване нивата на кръвната захар и може да подобри управлението на диабета. Ето защо, обсъдете с вашия лекар кои са най-добрите възможности за спорт за вас и това колко пъти седмично да им се отдавате. Спортът ще ви помогне и да редуцирате излишните килограми, кръвообращението, което допълнително ще подобри състоянието ви.

Мит: Само лекар може да разпознае симптомите на диабета

Истината е, че диабетът има редица предупредителни признаци, но проблемът е, че те често биват пренебрегвани от пациентите. Според специалисти около 25% от хората не подозират, че страдат от диабет.

Едни от предупредителните знаци на състоянието са чувство на дехидратация дори когато сте пили, пиете повече течности, отколкото обикновено, често уриниране, усещате се гладни и без енергия през целия ден, загуба на тегло без да сте променили хранителните си навици и начина на живот.

5 ежедневни грешки, които забавят метаболизма

Мит: Не бива да се забременява, ако имате диабет

Този мит за диабета произтича от времето, когато е бил слабо контролиран. Въпреки да съществува риск от усложнения, като преждевременно раждане, увреждания на плода, особено ако не сте отговорни към контрола на нивата на кръвната ви захар, и изобщо към състоянието. Но много жени с диабет забременяват и имат нормална бременност.

Свързани статии

Мит: Диабетиците не бива да консумират десерти

На пазара се предлага широка гама от сладки продукти и не само, създадени специално за диабетици. Разбира се контролът е много важен и не бива да прекалявате с тяхната консумация. Добре е да се консултирате с лекар и да обсъдите хранителния ви режим като цяло.

Мит: Не можете да избегнете диабета

Това не е така. Има много доказателства, според които воденето на здравословен начин на живот с редовни спортни активности и балансирано хранене могат да намалят риска от диабет тип 2. Превенцията е в основата на това да намалите риска. С един кръвен тест може да разберете дали имате преддиабетно състояние.

 

Коментирай