Здраве и красота

Как да разберете, че ви липсва витамин A

Този витамин е важен за имунната система и репродуктивните ни функции

18.03.2020г. / 16 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин А е мастноразтворим и е сред най-жизненоважните елементи за човешкото тяло, който играе роля за редица функции в организма. Той е важен за доброто ни зрение, за силната ни имунна система (особено през зимните месеци), за репродуктивните функции и доброто състояние на кожата.

В храната откриваме 2 вида витамин А – преформиран витамин и провитамин. Преформираният витамин А е известен също като ретинол и се открива най-често в месото, рибата, яйцата и млечните продукти. От друга страна, тялото преработва каротеноидите в растителните храни като червени, зелени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци във витамин А.

Най-големият риск от дефицит на витамин А се среща при бременните жени, кърмещите майки, бебетата и малките деца. Вижте кои са най-често срещаните симптоми на дефицит на витамин А.

Суха кожа

Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожни клетки. Също така помага да се противодейства на възпаленията, причинени от кожни проблеми. Липсата на достатъчно витамин А може да е причина за развитие на екзема или други състояния на кожата. Екземата е състояние, което води до суха, възпалена кожа и сърбеж. Много клинични изследвания са показали подобрение в състоянието, ако се предпише терапия с включен витамин А, който помага да се третира екземата.

>> Ако имате суха кожа, никога не правете тези неща <<

Сухи очи

Проблемите със зрението са сред често срещаните заради дефицит на витамин А в организма. Сухите очи и особено, ако изпитвате неспособност да плачете, да излизат сълзи от очите ви, това може да е първият сериозен признак, че ви липсва витамин А. Ако изпитвате подобен дискомфорт, наблегнете на храни с витамин А или го взимайте като хранителна добавка.

Нощна слепота

Дефицитът на витамин А може да доведе до това неприятно състояние. Имайте го предвид, че той е изключително важен витамин за вашето зрение и не допускайте да липсва в тялото.

>> 10 храни, богати на ценния витамин B12 <<

Репродуктивни проблеми

Витамин А е жизненонеобходим за репродуктивните функции на мъжете и жените. Ако изпитвате затруднения в опитите си да заченете, възможна причина би могла да е именно липсата на витамина. Изследвания, проведени с женски мишки с дефицит на витамин А са показали затруднения при забременяване.

Забавен растеж

Децата, които изпитват липса на витамин А могат да забавят растежа си. Това е така, защото витаминът е изключително важен и благоприятства за нормалното развитие на човешкото тяло.

Инфекции на гърлото и гърдите

Чести инфекции, особено в гърлото или гърдите може да са признак на дефицит на витамин А. Хранителните добавки с витамин А могат да помогнат при респираторни инфекции, но това вече се определя от лекуващия лекар.

Акне и влошено състояние на кожата

Тъй като витамин А спомага за доброто състояние на кожата и бори възпалението, той може да окаже превенция срещу поява на акне. Ако не позволявате организмът ви да страда от дефицит на ценния витамин, ще дадете възможност и на кожата ви да е здрава и да изглежда добре.

>> За ползите от витамин Е <<

Коментирай