Здраве и красота

4 знака, че диетата ви депресира

Изпитвате недостиг на желязо

19.12.2018г. / 09 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който спазвахте диета и как се чувствахте? Бяхте ли раздразнителни, постоянно изпитващи глад? Промяната в начина на хранене винаги се отразява по един или друг начин физически и емоционално. Опитвайки се да елиминираме излишните килограми, забравяме, че лишаването на тялото от важни хранителни елементи може да доведе до забавяне на месечния цикъл, но и до депресия.

Споделяме 4 сигурни знака, които ще ви покажат дали вашата диета е здравословна или се нуждае от промяна.

Проблеми с паметта

Балансираната диета трябва да ни осигурява важните омега-3 мастни киселини, които помагат на нашите мозъци да работят правилно, да се концентрират и да запомнят важни неща. Когато в организма се наблюдава дефицит на тези хранителни елементи, той започва да абсорбира повече трансмазнини.

Според някои изследвания, вредните мазнини могат да бъдат причина за появата на депресия. За да си осигурите достатъчно омега-3 мастни киселини, добавете към менюто си риба, ядки и най-вече орехи, зехтин, ленено масло.

Как да елиминирате гъбичките в устата

Мускулни крампи

Мускулните крампи не са безобидно неразположение. В повечето случаи те се дължат на дефицит на магнезий. Благодарение на този минерал се активират ензимите, които участват в синтеза на серотонин.

Дефицитът на серотонин също може да ни накара да се чувстваме апатични, депресирани. Освен чрез хранителни добавки, магнезий може да си набавите и хапвайки повече тиквени семки, грах, кедрови ядки, сушени кайсии, фасул, риба, тъмни листни зеленчуци, черен шоколад, авокадо.

Как тютюнопушенето ускорява процеса на стареене

Липса на апетит, умора и задух

Когато спазваме диета, може би трябва много силна воля, за да се преборим с лакомията и глада. Но когато диетата ни не е подходяща за нас, възможно е да се появят неразположения като умора, постоянна липса на енергия, дори задух.

Тези неразположения показват, че тялото ви най-вероятно изпитва недостиг на желязо, което може да доведе до анемия, но и до депресия. Желязо може да си набавите чрез хранителни добавки и консумацията на черен дроб, морски дарове, спанак, ядки.

Свързани статии

Нарушено храносмилане

Състоянието на червата винаги подсказва, когато диетата ни не е здравословна. Не бива да забравяме, че те участват в синтеза на важни хормони, като серотонин. Той се секретира в тънките черва и е известен като хормона на щастието. Обърнете внимание на храносмилателната система за всяко неразположение, като запек, диария, подуване, газове, болки.

В случай, че по-често се чувствате депресирани и страдате от някои от гореизброените симптоми, опитайте се да контролирате количеството цинк, което консумирате. Той също благоприятства храносмилателните процеси.

Него може да си набавите чрез консумацията на моцарела, говеждо месо, черен дроб, тиквени семки, морски дарове. Не на последно място е препоръчително да се консултирате със специалист.

Коментирай