Здраве и красота

Как сънят ни прави по-красиви и здрави

Спомага за синтеза на колаген

21.12.2018г. / 11 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Качеството и продължителността на съня оказват влияние върху качеството на живота. Така например, според някои изследвания, недоспиването се свързва с по-кратката продължителност на живот, появата на депресия.

От друга страна, пълноценният сън може да намали нивата на стрес, което ни позволява да контролираме кръвното налягане. Вижте още няколко добри причини да си осигурявате достатъчно часове за отдих и възстановяване. Тялото ще ви благодари!

По-малко бръчки

По време на сън телата ни синтезират човешкия хормон на растежа, който спомага за стимулирането на производството на колаген. Благодарение на него кожата е по-еластична и гладка, сияйна, старите клетки биват заменени с нови.

Косата и ноктите също стават по-красиви

Освен начина на хранене, ежедневната грижа, приема на медикаменти и козметиката, състоянието на косата и ноктите зависи и от качеството на съня ни. Пълноценната почивка, както споменахме, спомага за синтеза на колаген, за ремонт на клетките. Всичко това се отразява на ноктите и косата ни.

Храни, които да не консумирате преди сън

По-лесно поддържаме здравословно тегло

Качеството на съня има отношение към нашите хранителни навици, нива на енергия, метаболитни процеси. Ако си осигурявате достатъчно часове пълноценен сън, много по-вероятно е да поддържате добра фигура, отколкото ако недоспивате. Според проучвания, хората, които не си доспиват са с 33% по-голяма вероятност да страдат от наднормено тегло.

Сънят подобрява имунната функция

Доказано е, че недоспиването може да наруши имунитета ни. В резултат по-често страдаме от настинки и неразположения. Според изследване, хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ, са почти три пъти по-склонни да боледуват по-често, за разлика от тези, които почиват достатъчно.

Свързани статии

Сънят помага на паметта ни

Освен че ни помага да се фокусираме, качественият сън спомага да защитим и укрепим паметта си. Така например, изследванията показват, че сънят след учене може да помогне за по-доброто запаметяване на информацията. Сънят има отношение към креативното мислене, дългосрочните спомени, обработката на информацията.

Намалява се рискът от развитието на диабет

Липсата на сън увеличава риска от това сериозно заболяване, но не само това. Недоспиването увеличава вероятността от появата на други хронични заболявания, сред които:

  • сърдечни заболявания
  • затлъстяване
  • обструктивна сънна апнея
  • псориазис и други

Недостатъчният баланс между работата, личния живот, стреса и тревогата, може да повлияе на това по колко и колко добре човек спи. Всичко това предизвиква възпаления в тялото.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати