Здраве и красота

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини

Здравето на бъбреците е изложено на риск

18.01.2019г. / 06 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често консумирате протеини? Протеините са едни от най-важните хранителни елементи, участващи в изграждането и възстановяването на мускули, органи, клетки и тъкани. Въпреки това има праг на консумация на протеинови храни, тъй като високата им консумация може да има обратен ефект върху здравето ни, като поява на умора, лош дъх.

За другите странични ефекти, вижте в следващите редове.

Поява на запек

Ако се придържате към режим с висока консумация на протеинови храни, ограничавайки консумацията на въглехидрати, свежи зеленчуци, плодове, със сигурност приемът на фибри е ограничен. Това постепенно ще ви създаде храносмилателни проблеми като подуване в корема, газове и поява на запек.

Може да качите килограми

Вашата приятелка спазва диета с висока консумация на протеинови храни и ви е споделила, че има невероятен ефект. Решавате и вие да пробвате режима, но килограмите вместо да намаляват, сякаш са се увеличили. Според някои специалисти високопротеиново хранене може да бъде причина за покачване на телесното тегло.

Кетонна (кето) диета

Здравето на бъбреците е изложено на риск

Според Harvard Health Publishing, консумирането на твърде много протеини е свързано с образуването на камъни в бъбреците и увреждане на органите. Когато диетата ви включва предимно протеини, бъбреците ви работят допълнително, за да преработят излишния азот, съдържащ се в аминокиселините на протеините.

Увеличава се рискът от загуба на калций

Високопротеиновото хранене може да е причина тялото ви да отделя повече калций в урината, увеличавайки нуждата ви от минерала. Ако не консумирате достатъчно от него, за да компенсирате това, може да се увеличи рискът от развитие на остеопороза на по-късен етап от живота ви. Колкото повече протеин консумирате над необходимото за изграждане на мускули, толкова повече калций трябва да приемате, според някои специалисти.

Термогенни храни, подходящи за диета

Увеличава се риска от рак

Честата консумация на месо, което е основен източник на протеини се свързва с развитието на определени видове рак, особено такива, свързани с червата. Според учени рискът от рак се увеличава, заради химикалите, образувани по време на храносмилането, за които е установено, че увреждат клетките, които изграждат червата.

Свързани статии

Ще имате нужда от повече течности

Както споменахме, излишният протеин кара бъбреците да работят извънредно, което може да повиши нуждите на тялото от течности и да се чувствате по-жадни като цяло.

На риск е изложено здравето на сърцето

Ако сте любители на червеното месо, бъдете внимателни с честотата на неговата консумация. Според проучване от 2010 година, приемът на големи количества червено месо, както и на млечни продукти с високо съдържание на мазнини е свързан с по-висок риск от коронарна болест на сърцето при жените. Това може да се дължи на високите нива на наситени мазнини и холестерола в тях.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Протеинчо ( преди 5 години )
Преписали сте нещо - по посока на луната... "Колко повече" да е тоя протеин - 1 гр. на живо тегло, 2 гр, 3 гр.... Ама колко физически натоварвания имате, на колко години сте и т.н.... Подробности, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар