Здраве и красота

5 ползи от кокосовото брашно

Няколко причини да заменим обикновеното брашно с него

19.01.2019г. / 06 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В търсене на полезна алтернатива на пшениченото брашно откриваме много различни опции, една от които е здравословното кокосово брашно. В него не се съдържат алергени и глутен, което го прави поносимо за широк спектър потребности. Кокосовото брашно съдържа полезни вещества, заради които си струва да го използваме по-често в кухнята.

Кокосова захар – защо е по-полезна от всички захари?

То не съдържа глутен

Не само, че в кокосовото брашно няма глутен, но в него не се съдържа никаква млечна киселина и никакви следи от ядки, което го прави напълно хипоалергенно.

Съдържа полезни мазнини

Кокосът има високо съдържание на здравословни полиненаситени мастни киселини, които се съдържат и в брашното от него. Тези мазнини изпълняват редица важни функции в организма. Имат противоалергични, антибактериални и антигъбични свойства, контролират нивата на триглицеридите и холестерола, подобряват работата на сърдечносъдовата система, правят кожата по-красива, а имунната система по-силна.

Източник на фибри и протеини

Растителните протеини в кокосовото брашно са полезни и важни за изграждането на клетъчните стени и деленето на клетките. Фибрите пък допринасят за доброто здраве на червата. Правилно функционираща храносмилателна система означава по-малко проблеми с кръвното налягане, костите, имунитета и холестерола.

Кокосовото масло – природното чудо

Има нисък гликемичен индекс

Поради богатото наличие на неразтворими фибри в състава си, кокосовото брашно има доста нисък гликемичен индекс. Консумацията му не предизвиква резки повишения в нивата на кръвната захар, което го прави много добро в контрола на диабета и превенцията му.

Зехтин или кокосово масло – кое е по-полезно?

Улеснява усвояването на важни минерали

Повечето зърнени брашна съдържат фитинова киселина. Тя се свързва с минералите в организма и възпрепятства абсорбацията им от тялото. В кокосовото брашно не се съдържа фитинова киселина, така че то не вреди по никакъв начин на усвояването на важните за здравето минерали.

Коментирай