Здраве и красота

Как храната може да бъде лек

Хапвайте орехи за повече енергия

16.01.2019г. / 08 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумираме е основният ни източник на хранителни вещества и енергия. Ако я използваме правилно ще ни помогне не само да поддържаме добра фигура, но и да облекчим някои неразположения. Може ли храната да бъде лек, вижте в следващите редове.

Сок от череши при артритни болки

През зимните месеци може да се наслаждавате на вкуса на биосоковете от череши, а през летните на техния свеж вкус. Консумацията на плодовете, както и на сока получен от тях, може да спомогне за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, което от своя страна намалява неразположенията свързани с артрита.

Джинджифил при стомашни и мускулни болки

Джинджифилът е чудесна билка, която помага при стомашни и коремни неразположения, гадене, мускулни болки след спорт или при настинки.

Добавете от него към фрешовете или си пригответе чай от джинджифил. Така по-бързо ще намалите неразположенията.

Куркума за болки в ставите

Тази невероятна подправка спомага за потискане на действието на веществата, които допринасят за болките в ставите. Според анализ публикуван в Journal of Medicinal Food, екстрактът от куркумин спомага за облекчаване на дискомфорта от остеоартрит. Ето защо не пропускайте да добавите ценната подправка към вашите ястия и смутита.

Орехи, грозде, пилешко, пуешко, червено месо за повече енергия

Орехите ни осигуряват растителни омега-3 мастни киселини, които ни дават енергия. Нужни са ви около 30-50 грама от ядките на ден, за да поддържате енергийните си нива. Здравословното меню трябва да включва и консумацията на протеини, богати на желязо. Такива са птичето и червеното месо, черният свински дроб, разбира се и риба.

Полезните протеини ни осигуряват и желязо, което помага на организма да произвежда хемоглобин, вещество в червените кръвни клетки, което пренася кислорода в тялото. Когато вашите червени кръвни клетки не могат да транспортират достатъчно кислород, може да се почувствате уморени. От друга страна дефицитът на желязо е причина за появата на анемия, която е съпроводена с честа умора.

Не на последно място, хапвайте грозде, особено червено. То съдържа ресвератрол, съединение, за което е доказано, че намалява умората.

Свързани статии

При задържане на излишни течности – тиквички, пилешко и мента

Тиквичките, както чушките и краставиците, изобилстват от вода. Те имат много малко количество натрий, но добри количества калий. Консумацията им може да ви помогне да елиминирате излишните течности от организма и да бъдете по-малко подпухнали. Подутият корем също е неприятно неразположение, което може да възникне от консумация на въглехидратни и нишестени храни, които също задържат излишни течности в организма.

Опитайте се да намалите тяхната консумация и я заменете с немазно пилешко месо. Чаят от мента пък ще ви помогне да успокоите раздразнения корем и стомах, а също и да намалите подуването.

Коментирай