Здраве и красота

Какво може да промени цвета на очите ни?

Консумиране на сурова храна и детоксикация

13.01.2019г. / 06 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какъв е цветът на очите ви? А знаете ли, че има фактори, които могат да окажат промяна върху него? Повече вижте в следващите редове.

Настроението може да повлияе на цвета на очите

Емоциите, които изпитваме, оказва се, могат да окажат влияние върху цвета на нашите очи. Без значение дали това е силен гняв или прилив на щастие, честотата на сърдечния ритъм се променя, дишането ни се ускорява, може да стане и по-трудно, но и да се промени цветът на ирисите. Той може да стане по-ярък, понякога по-тъмен или по-светъл. По-наситен става ирисът, когато човек е щастлив.

Очите могат да се променят с възрастта

Ако едно бебе се роди със сивкави очи, на по-късен етап може да останете изненадани от цвета на очите му. Тайната на сините очи, наричана още „ефект на небето“, е в малкото наличие на меланин в ирисите, което разпръсква светлината и разкрива още по-ярък, син цвят. Цветът на очите на много бебета на възраст между 3 и 18 месеца, може да се промени и да стане по-тъмен, ако количеството на меланоцитите в техните ириси стане по-голямо.

Какво трябва да знаете за синеоките?

Също така, хората, които са от планински райони, често се раждат синеоки, а впоследствие цветът на очите им се променя към лешников. В някои случаи, цветът на очите на децата може да не бъде установен до 12-годишна възраст, но най-вече зависи от цвета на очите на родителите.
Според последни проучвания има 16 гена, които влияят върху цвета на очите.

Консумиране на сурова храна и детоксикация

Според теория в алтернативната медицина, цветът на ирисите и здравето на вътрешните органи са свързани. Тази посока в медицината се нарича иридология, но тъй като няма достатъчно доказателствена база, тя се счита за псевдонаучна.

Снимка: livelovefruit.com

Според д-р Робърт Морс, който е здравен експерт, външният квадрант е свързан със здравето на мозъка, докато вътрешният кръг е свързан с храносмилателната система. Той казва, че много плодове и зеленчуци, които консумираме, могат да окажат влияние върху цвета на очите. Ученият прави няколко изследвания, заснемайки резултатите от тях. На тази снимка са очите на момиче, което е било веган в продължение на 6 години. Според Морс, високата концентрация на жълти оттенъци означава голям брой токсини.

Момичето успява да подобри работата на храносмилателната си система и се наблюдава промяна на цвета на очите ѝ от зелено-кафяв към по-светъл и интензивен, като по-изчистена става и бялата част на очите.

Защо хората с кафяви очи са толкова специални?

Според Морс спанакът помага за запазване младостта и яркостта на очите, медът може да добави топли нюанси, а морските дарове правят цвета на очите по-интензивен. Зехтинът, лукът и ядките също оказват влияние.

Гримът и дрехите, които носим също оказват влияние

Ако очите ви са кафяви, пробвайте да носите грим, дрехи или аксесоари в златисто, розово, яркозелени, за да изглеждат ирисите ви по-светли.

В случай, че очите ви са сини или зелени, може да засилите интензивността на цвета на очите, правейки част от визията си цветове като тюркоаз, смарагд и синьо. Неутралните цветове като бяло, сиво и черно, ще подчертаят естествения цвят на очите.

Свързани статии

Има хора с хамелеонови очи

Има хора, които могат да се похвалят с хамелеонови очи и да променят цвета им. Учените смятат, че това е феномен и че обикновено притежателите на синьо-зелени и лешникови очи имат „хамелеонен“ цвят.

Според изследванията, последователната промяна на цвета на очите може да е свързана с процесите в нервната и ендокринната системи и с количеството на меланин. Хамелеоновите очи реагират на стрес, романтични чувства и умора, промяната им може да бъде свързана и с околната среда, изменението на климата.

По материали от brightside.me

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Иля ( преди 3 години )
Не вярвам в тези работи. Имам тъмно кафеви очи и това е най-грозния цвят. Винаги съм си мечтала за *** или пъстри очи. Мразя цвета на очите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
здравейте2 ( преди 4 години )
в допълнение - искам очите ми да са сини, но не и зелени или светлокафяви, защото не харесвам зелени, светлокафяви и пъстри очи (по-добре да ми останат черни) - така че пишете дали е сигурно, че от черни могат да станат сини със суровоядство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
здравейте ( преди 4 години )
имам черни очи, а искам да имам сини - кажете, ако съм на суровоядство дълго време, ще се променят ли очите ми? не искам да започвам суровоядство, ако не е сигурно, защото повече обичам други храни, а суровите не ми харесват. но ако е сигурно, ще се опитам да се мъча. Моля, пишете ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 4 rate down comment
Очите ( преди 5 години )
на дъщеря ми до пубертета бяха кафяви. Сега са хамелеонови: понякога са чисто зелени, а друг път- жълти. Но във всички случаи- интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар