Здраве и красота

Грешки в тренировките, които ни карат да остаряваме по-бързо

Всяко движение на тялото е от значение

23.01.2019г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Физическата активност носи не само тънка талия и стройна фигура. Спортът в разумни граници е здраве. Когато обаче не тренираме правилно и не следим сигналите, които тялото ни изпраща, упражненията могат да ни накарат да стареем по-бързо.

Кои са грешките по време на тренировките, които могат да накарат организма да старее преждевременно?

Не излизате от фитнеса

Много е важно да не губите мотивацията си за спортуване, защото така поддържате здравословен ритъм на работа на мускулите. Но почивката е не по-малко важна за тях, защото при прекалено интензивни тренировки, недостатъчно време за сън и липса на почивен ден, мускулатурата се натоварва прекомерно, заради което тялото се насища с опасно високи нива на кортизол.

Може ли тренировката да причини напълняване?

Кортизолът е хормон на стреса. Отделя се, когато тялото търпи високи нива на стрес, а интензивните ежедневни тренировки без почивка са именно такъв стрес. Продължителното излагане на клетките, тъканите и органите на влиянието на кортизола причинява преждевременно стареене.

Лоша поза на тялото

Независимо дали тренирате, разхождате се или седите на бюрото си, правилната поза на тялото е от голямо значение за здравето. Тя е задължителна. Неправилната поза може да промени формата на гръбначния стълб, да причини изкривявания, от което да последват проблеми с долните крайници и работата на някои вътрешни органи. Контролът на позата на тялото ще ви помогне да останете здрави и по-млади за по-дълго.

Пропускате силовите упражнения

С напредване на годините човек започва бавно да губи ловкостта и бързината на реакциите си. Мускулите започват да губят силата си и да отслабват. За да предотвратите това преждевременно стареене, включвайте в рутината си и силови упражнения, спринт, скокове от място, за да запазите реакциите си и да поддържате мускулатурата здрава и млада.

Наблягате само на кардио

Кардио тренировките са от голямо значение. Те дават тонус на мускулите, подобряват работата на сърдечносъдовата система и ускоряват метаболизма. Но е грешка да се набляга само на един вид тренировка. Здравината и устойчивостта на мускулите ги поддържа млади, заради което е важно да редувате кардио със силови упражнения. Това предотвратява загубата на мускулна маса, така характерна за остаряването.

Защо не ставате по-издръжливи в тренировките, въпреки усилията?

Пренебрегвате мускулите на малкия таз

Основата на малкия таз или така нареченото тазово дъно започва да старее неусетно след преминаване на тридесетата година. За да запазите мускулатурата му е важно да му обръщате достатъчно внимание. Упражненията на Кегел са препоръчителни за тази област от тялото, клековете, коремните преси и упражненията за бедра.

Никога не правите антистресови упражнения

Както споменахме, един от най-големите причинители на преждевременно стареене на всички клетки в тялото е стресът. За да се предпазите от неговото влияние е необходимо да включвате в рутината си и антистресови практики като йога, медитация или бойни изкуства например. Тези практики помагат за контрола на кортизола в организма.

Коментирай