Здраве и красота

Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути

За да започнете деня си положително

21.01.2019г. / 06 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първите минути сутрин, в които се разбуждаме са от значение за това как ще продължи денят ни. Важно е да прочистим ума си, да подготвим тялото си, да настроим мисълта си в правилна посока, за да поемем предизвикателствата на деня.

Само за 10 минути можем да прочистим своите мисли и да започнем деня си по най-добрия начин. Вижте няколко лесни стъпки.

Събудете тялото си с чаша вода

Когато се събудим, първото нещо, което ни се иска е голяма глътка кафе. Но всъщност, след 8 часа сън, организмът ни се нуждае от чаша вода за добър старт и хидратация. Тази напитка, в която по желание може да добавите няколко капки лимонов сок, ще направи чудеса за вашето здраве.

Чаша вода преди сутрешното кафе спомага да елиминираме излишните течности от организма, да подобрим метаболизма и перисталтиката на червата, да намалим симптомите на киселини.

Храни, свиващи кръвоносните съдове – защо да ги избягвате

В рамките на 1-2 минути практикувайте дълбоко дишане

Рядко се замисляме върху силата на дишането. За нас това е естествен процес. Според изследвания, като променяме дихателния си модел, правейки от шест до десет дълбоки вдишвания на минута, възстановяваме баланса на нашата система за реакцията ни на стрес. Това намалява тревожността и депресията, увеличава енергията и укрепва нашата имунна система. Още повече, че подобрява концентрацията.

Тихият ум води до тихо дишане. Така че когато се научим да регулираме дишането си, можем да повлияем както на физическите, така и на емоционалните ни състояния. Ако се събуждате с напрежение, отделете няколко минути, в които да практикувате дълбоко дишане.

Кафе с лимон – за какво е полезно?

Събудете ума и тялото си с няколко движения

За да започнете деня си ефективно, събудете мускулите си чрез разтягане. Това е проста форма на упражнение, която може да помогне за облекчаване на напрежението от предишния ден. Докато си лежите още в леглото или пък седнете на ръба на спалнята, изправете се.

Протегнете ръце нагоре, след това встрани, раздвижете краката, шията с внимателни и не резки движения, кръста. Това ще ви помогне да повишите гъвкавостта на тялото си и да подобрите кръвообращението. Не на последно място ще събудите ума си.

Свързани статии

Благодарете

Какви са първите ви мисли сутрин рано, освен децата, кафето, закуската, работата? Спрете за миг и благодарете за всичко хубаво в живота си. За новия ден, за новата чанта, която си купихте вчера, за ароматното кафе и т. н. Когато отделяме малко време, за да благодарим за всички положителни неща, които са ни се случили, ние повишаваме нивата си на щастие.

Взаимоотношенията с близки и колеги се подобряват, самоувереността ни се повишава. В забързаното ежедневие сякаш сме забравили да обръщаме внимание на детайлите в хубавите неща край нас – в любимата песен, вкусната храна, прегръдката с домашен любимец, книгата, която четем... Нека не приемаме хубавите неща за даденост.

Коментирай