Здраве и красота

3 домашни балсама за изтощена коса през зимата

За дълбоко подхранен и хидратиран скалп

17.01.2019г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимата косата страда от екстремните условия, ниските температури, пронизващия студен вятър, носенето на шапка и постоянното сушене със сешоар. Това я изтощава, кара я да повяхва, да се накъсва и да цъфти по-често. Никой не иска слаба и изтощена коса. Затова се погрижете за добрата ѝ хидратация и ѝ върнете живината и блясъка, които притежава.

Направете си 3 суперполезни домашни балсами за подхранване на косата през зимата.

1. Мляко и мед.

Можете да използвате тези две вълшебни съставки, за да си направите не само балсам, но и домашна маска за коса, който да използвате през зимата.

7 чудодейни маски за лице

Съставки:

  • ½ чаша пълномаслено прясно мляко (ако имате много изтощена коса, използвайте течна сметана за готвене);
  • 1 супена лъжица мед

Използвайте бутилка с дозатор, в която да смесите двете съставки. Разбъркайте ги добре. Използвайте 2-3 помпички в шепата си, които да нанесете върху влажна коса. Увийте с памучна кърпа и оставете балсама да подейства 20-30 минути. След това изплакнете много добре без да отмивате. Радвайте се на копринена коса!

2. Авокадо и кокосово мляко.

Авокадото е изградено от полезни мастни киселини, които в комбинация с мазнините и протеините в кокосовото мляко проникват в дълбочина в косъма, хидратират го, както и скалпа и правят изтощената коса отново жизнена и бляскава.

Съставки:

  • 1 авокадо
  • ½ чаша кокосово мляко
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица мед

Намачкайте добре узрялото авокадо. Сложете го в блендер заедно със зехтина и кокосовото мляко. Миксирайте, докато сместа стане гладка. Добавете меда и разбъркайте още веднъж. Нанесете върху изтощените краища. Наблегнете на тях, но не забравяйте да втриете и в основата на косата. Увийте с кърпа и оставете да подейства 20-30 минути.

Всички домашни маски за лице и коса на едно място

3. Бананов шейк за косата ви.

Този балсам е прекрасен за всяка увредена и суха коса с накъсани краища. Бананите добавят витамини, минерали и растителни протеини към косъма, като го правят отново лъскав и еластичен. Комбинирайте банана с мед и мляко и ще направите чудеса с косата си.

Съставки:

  • 1 банан, обелен
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 супена лъжица бадемово масло

Поставете всички съставки в блендер. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка. Важно е да не останат парчета от банана. Когато балсамът добие консистенция на пюре, нанесете го върху косата и скалпа. Действа омекотяващо и дълбоко овлажняващо.

Коментирай