Здраве и красота

Психологически причини, пречещи на отслабването

Поставяне на етикети и оправдаване с генетиката

24.01.2019г. / 11 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наднорменото тегло крие редица рискове за здравето. Въпреки да знаем добре това, сякаш е трудно да пристъпим към следването на здравословен начин на хранене, спортна активност. Липса на воля или мързел?

Донякъде и двете. Има хора с наднормено тегло, които „спазват“ диета, посещават фитнес и не могат да редуцират килограмите си. Има и такива, които не полагат никакви усилия, за да променят това. Защо някои хора не могат да стопят излишните килограми?

Вижте 4 възможни психологически причини.

Отлагат промяната

Всеки от нас отлага нещо за утре, за другата седмица, месец, новата година... За хората с наднормено тегло това е постоянната отмяна на така нужната им промяна. Започват диета, която трае 2-3 дни, седмица, след това се отказват. Процесът не е никак лесен, но отлагането, мисълта, че „имат време“ не решава проблема с наднорменото тегло.

Поставяне на етикети и оправдаване с генетиката

Да срещнеш човек с наднормено тегло, който е способен да самоиронизира себе си и килограмите си е рядкост. Думите му звучат забавно, но всъщност той несъзнателно поставя етикет на себе си, което е грешно.

5 причини да напълнявате, когато сте на веган диета

Същото е при хората, които казват „Родителите ми са пълни, така че моето тегло се дължи на гените ми.“ според науката, генетично предаваното затлъстяване не е неизбежно, а само предразположение.

Ето защо, ако налице са няколко килограма отгоре, но и силна воля за едни по-здравословен начин на живот, промяната ще бъде налице. В останалите случаи търсим глупави оправдания, за да не се грижим за тялото си.

Свързани статии

Трудно контролират емоциите си

В ситуации на стрес, след любовно разочарование, някои хора губят апетит, както и няколко сантиметра от талията си. Докато други преминават към емоционално хранене. И в двете групи не умеят да овладеят отрицателните емоции. За вторите тъпкането с нездравословна храна в големи количества е пречка да отслабнат. Те намират „утеха“ в храната, което разбира се е напълно погрешно.

Начин да получат внимание

Въпреки това да не е най-добрият начин да получат внимание, някои хора с наднормено тегло, обичат да говорят за проблемите с килограмите. От друга страна често вниманието към здравословните им проблеми е голямо, а те са в центъра на събитието.

Коментирай