Здраве и красота

Симптоми на дефицит на витамин B12 – как да ги разпознаем

Кои са ползите от важния витамин и откъде да си го набавим

21.01.2019г. / 16 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин В12 е много важен за организма елемент. Наричан е енергиен витамин, защото стимулира здравословната функция на нервната система. Има свойството да подобрява производството на еритроцити и да управлява деленето на ДНК веригите.

Витамин В12 се набавя чрез храната. При тежки дефицити и чрез хранителни добавки. Месото, млечните продукти, зърнените храни са сред най-добрите доставчици на този витамин. Затова, ако сте веган или сте на безглутенов режим е твърде вероятно да страдате от известен дефицит на витамин В12.

Витамини и минерали за щитовидната жлеза

Пълната липса или частичният недостиг на витамин В12 може да окаже сериозно негативно влияние върху отделни функции, органи и системи в организма.

Кои са ползите от витамин В12?

Защитава сърцето

Витамин В12 заздравява сърдечния мускул и намалява нивата на хомоцистеин в кръвта, като цялостно подобрява работата на сърдечносъдовата система.

Стимулира нервната система

Витамин В12 има полезно въздействие и върху нервите. Той допринася за „поправянето“ на различни увреждания по нервните клетки, като предотвратява бъдещи увреди, подобрява нервната проводимост, намалява възпалението, потиска болката и мускулните крампи.

За здрави кости

Не само калцият е важен за здрави кости. Витамин В12 също. Ако нивата му в тялото са прекалено ниски, съществува риск от остеоартрит, остеопороза и затруднения в образуването на костно вещество при счупвания.

Стимулира енергийните нива

Тъй като витамин В12 е свързан с метаболизма и влияе на процесите на обмен в тялото, той отговаря и за нивата на енергия в организма, освободени при обработка на хранителните вещества. Страдащите от дефицит на витамин В12 обикновено се чувстват изморени и трупат излишни килограми.

Кои са основните симптоми на дефицит на витамин В12?

Анемия

Витамин В12 взема участие в синтеза на червени кръвни клетки. При недостиг на този витамин и други компоненти в кръвта, се наблюдава затруднение в производството на еритроцити, съответно в преноса на кислород и вещества до всички клетки.

Изтощение

Хората, които имат дефицит на витамин В12 се чувстват постоянно изморени и сънливи. Умората ги спохожда още със самото ставане от леглото сутрин.

5 неща, за които храносмилателната система ви подсказва

Влошена чувствителност по крайниците, тръпнене

Дължи се на ограничеността в преноса на кислород и достатъчно хранителни вещества в клетките и тъканите.

Подуване на езика, възпаления в устната кухина

Погледнете езика си. Ако е подут и обложен, има вероятност да страдате от дефицит на витамин В12.

Свързани статии

Източници на витамин В12:

  • Телешко месо
  • Пуешко месо
  • Яйца
  • Миди
  • Риба
  • Ядки
  • Авокадо
Коментирай