Здраве и красота

Чайове, които е по-добре да не пиете

Опасни са за здравето

24.01.2019г. / 17 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От Древността чайовете и отварите присъстват в традициите и културата на много народи по света, включително и у нас. Смята се, че чаят сам по себе си е полезен и на него трябва да се набляга. Растенията обаче имат своите активни вещества, които не са подходящи за всеки организъм, а дори и за всекидневна употреба. Ето защо някои видове чай не са препоръчителни за всеки, тъй като алкалоидите в тях биха могли да навредят много повече, отколкото да помогнат.

И тъй като билките не са шега работа, вижте кои от тях да не слагате на трапезата си под формата на чай.

Детоксикиращи чайове

Детоксът се превърна в мода през последните години, което може да навреди в някои случаи повече, отколкото да помогне. Когато се опитвате да прочистите организма си от токсините, внимавайте как го правите.

Чайове, много богати на антиоксиданти

Много от готовите детоксикиращи чайове съдържат билката сена. Тя е много агресивна и не е за всеки организъм. Обикновено до нея прибягват хората, страдащи от тежка констипация. Пък и черният ви дроб отговаря за елиминирането на токсините от тялото. В повечето случаи той се справя сам с тази задача, освен ако не страда от някакво заболяване или нарушение във функцията му.

Ненужната консумация на детоксикиращи чайове може да нанесе щети именно на черния дроб. Избягвайте ги.

Не пийте повечето билкови чайове

По щандовете в магазините можете да видите какви ли не билкови смеси за чай. Освен ако не съдържат джинджифил, хибискус (каркаде) или мента, които имат клинично доказани ползи за здравето, консумацията на останалите билкови смеси има по-скоро плацебо ефект.

Чай от черен оман

Тази билка е подходяща за хора, които се възстановяват от наранявания, фрактури или имат счупени кости. Черният оман ускорява зарастването на рани, синини, охлузвания. Смята се също, че помага и при храносмилателни проблеми, но определено не е приятел на всяка част от тялото.

Черният оман съдържа алкалоиди, наречени пиролизидини, които при метаболизиране могат да навредят сериозно на черния дроб. По тази причина билката е забранена в САЩ и много страни в Европа заради потенциалните ѝ рискове за здравето.

Не пийте чай, престоял твърде дълго във водата

Ако сте любител на чая вероятно обожавате неговите вкус и аромат. В такъв случай не допускайте грешката да оставяте пакетчето с чай прекалено дълго да кисне във водата, защото това я насища с твърде голямо количество танини и алкалоиди. Тяхното въздействие върху организма не е за подценяване и може да предизвика редица проблеми.

Най-ефикасните видове чай за отслабване

Свързани статии

От значение е и регионът, в който чаят е расъл. Някои райони на Китай например са известни с високите нива на алуминий и олово в почвите, които оказват вреда на организма.

Не пийте чай от кава кава

Този чай е рядкост у нас, но все пак трябва да споменем рисковете от консумацията му. Кава кава е церемониален чай в много култури в Южния Пасифик. Известен е като средство за успокояване на тревожността и безпокойството заради седативните си качества. Но употребата му в по-големи количества може да доведе до подобно на алкохолното опиянение, дори ступор, тъй като алкалоидите в него влияят на определени центрове в мозъка.

Кава кава е забранен за консумация в някои държави, сред които Австралия и Полша, заради потенциалната опасност, която крие и за черния дроб.

Коментирай