Здраве и красота

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Чувствали ли сте се гроги по това време на деня?

01.04.2019г. / 15 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Следобедът е критичен момент от деня за много хора. По това време, около 15 часа, започваме да се чувстваме отнесени, спи ни се, нямаме енергия и сили за работа, улавяме се, че не можем да се съсредоточим. Това се дължи на крещящата нужда на организма от зареждащи с енергия хранителни вещества, каквито са полезните протеини, мазнини и фибри.

Ако сте стартирали деня си с чаша кафе или овесени ядки с мляко, това ще ви държи бодри до обяд. След това силите ще започнат рязко да ви напускат.

Полезни междинни закуски за бременни

Същото важи и ако сте обядвали предимно въглехидрати. Една порция диетична зеленчукова салата ще се погрижи за талията ви, но ще „изпие“ енергията ви доста бързо. Това е така, защото въглехидратите предизвикват внезапен скок в нивата на кръвната захар, от което се чувстваме бодри и енергични. Този ефект обаче трае 2-3 часа, след което тялото се нуждае от повторно презареждане.

Но дори да закусите обилно, а на обяд да комбинирате въглехидрати с протеини, както гласи правилото за здравословното хранене, все пак можете да изпаднете в капана на сънливостта и изтощението в следобедните часове.

Храненето повишава вътрешната температура на тялото. Докато тялото храносмила приетата храна, метаболизмът повишава градусите за известно време. След 3-4 часа, когато обработката приключи, температурата отново се понижава. Това дава сигнал на мозъка да освободи мелатонин – хормон на съня, който ни кара да се чувстваме уморени и сънливи.

5 причини да ядете здравословни закуски всеки ден

Ако нямате възможност да полегнете, на работа сте и ви очакват още задачи за вършене, опитайте да презаредите с някои полезни в този случай следобедни закуски в комбинация с 10-15-минутна разходка на открито.

Ето и подходящите примерни следобедни закуски, съдържащи комбинация от въглехидрати и протеини в рамките на приблизително 200 до 300 калории за порция:

  • Плод по избор с 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • 30 грама бадеми и 1 шепа грозде
  • 30 грама бяло сирене с няколко пълнозърнести крекера
  • 60 грама микс от сушени плодове и ядки по избор
  • 200 грама кисело мляко с плод по избор
Коментирай