Здраве и красота

Етерично масло от копър и неговите ползи

Прекрасен природен продукт

29.01.2019г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Копърът е прекрасна билка и подправка, която има чудесни ползи за здравето. Етеричното масло от копър е концентрирано, наситено и оказва спазмолитично, храносмилателно, седативно, дезинфекционно действие.

Лечебните му сили са известни от древността. Маслото от семена или листа на копър е богато на активни вещества, които подобряват цялостното здраве, стимулират оздравителните процеси в тялото, намаляват възпалението.

Ето кои са основните ползи от маслото от копър:

Намалява спазмите

Маслото от копър помага за потискане на крампи в мускулите, спазми при менструация, кашлица, дори хълцане. Това свойство се дължи на релаксиращия ефект, който копъра има върху нервната система и мускулите.

Етерично масло от кипарис и невероятните му ползи

Предотвратява инфекции

Благодарение на дезинфекционните си свойства маслото от копър се бори успешно с микроби и бактерии. Може да се прилага външно върху кожата и вътрешно, като спомага за намаляване инфекциите в дебелото черво, стомаха, пикочните пътища, бъбреците, гениталиите.

Стимулира храносмилането

Етеричното масло от семена на копър е чудесно средство за улесняване на храносмилането и ускоряване на метаболизма. То провокира отделянето на жлъчка, стомашни сокове, слюнка, което прави обработката на храната по-лесна.

Облекчава газовете

Газовете причиняват ужасно подуване, което предизвиква дискомфорт, понякога и болка. Маслото от копър помага за разсейването им и възвръщането на комфорта в коремната област.

Провокира секрецията на кърма

Кърмещите майки, които имат проблем с количеството кърма, могат да опитат с масло от копър. То провокира образуването на кърма и успокоява тъканта на гърдите.

Свързани статии

Помага при стомашни проблеми

Разтворено масло от копър в чаша вода облекчава стомашните неразположения и болки. То помага за подобряване на функцията на стомаха, провокира секрецията на стомашни сокове, които да разградят храната и предпазва от инфекции.

Етеричното масло от бергамот и неговите ползи за здравето

Предпазва от гъбични инфекции

Тъй като копърът има антимикотични свойства, той може да помогне в превенцията на кандидози, както и да облекчи вече съществуващи такива инфекции.

Грижи се за кожата

Маслото от копър ускорява изпотяването, което ексфолира кожата и я освобождава от токсините. Като допълнителна полза от повишеното изпотяване може да се отчете понижаване на кръвното налягане, намаляване на подуването от излишните течности и балансиране на солта в тялото.

Коментирай