Здраве и красота

Ползите за здравето от козята мас

Подхранва сухата кожа

04.02.2019г. / 07 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

В ежедневието използваме различни мазнини, като зехтин, олио, масло, кокосово масло, свинска мас. Една малко позната мазнина е козята мас. Тя има високо съдържание на мастни киселини, калории, но има противовъзпалителни свойства. Козята мас ни осигурява важни хранителни елементи, сред които витамини А, С, D, Е, витамини от групата В, калций, магнезий, фосфор, мед и манган, както и антиоксиданти и коензими. Това е една уникална комбинация.

Как да изберем качествена козя мас?

Ако маста е със срок повече от 6 месеца, добре е да я ползваме за външна употреба. Също така, свежият продукт е бял на цвят, без съмнителна миризма. Ако маста е сива или жълта, вероятно не е в срок на годност.

За какво се ползва козята мас, освен за кулинарни цели?

В народната медицина козята мазнина се употребява за различни цели. Намира приложение при треска, за облекчаване симптомите на туберкулоза. Външно, помага при изгаряния, заздравяване на рани, измръзвания.

В какво количество сланината е полезна?

За облекчаване на кашлицата

Козята мас може да се използва при кашлица и температура. Може да си приготвите напитка от топло мляко, към която да добавите една чаена лъжичка мас и мед. Напитката се приема два пъти на ден в продължение на 5 дни. С козя мас може да намажете и гърдите и гърба, след което да се увиете топло.

Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден?

Подобряване на храносмилането и имунитета

Още един начин да подобрите вашето храносмилане (може да подейства слабително) е да консумирате козя мас, разбира се в умерени количества, защото има повече калории. Козята мас може да помогне за засилване на имунитета. Ако страдате от симптоми и на настинка, добавете я към менюто си или си направете отново напитка с топло мляко, мед и мас.

Свързани статии

Действа подмладяващо

Благодарение на високото съдържание на витамин В13 (оротова киселина) козята мас помага за подобряване състоянието на кожата, подхранвайки я и правейки я да изглежда по-млада. Мазнината може да се използва и за подобряване състоянието на косата, ноктите, но е подходяща и за приготвянето на маски за лице. Тъй като през зимата устните и ръцете ни изсъхват повече, може да ги подхраним с тази мазнина.

Както всеки продукт, козята мазнина може да предизвика неразположения. Тя трябва да се ползва с повишено внимание от тези, които страдат от наднормено тегло, които имат заболявания на храносмилателния тракт.

Коментирай