Здраве и красота

Кога напитките с лимон не са добър избор за здравето ви?

Консумацията им в заведения и ресторанти носи риск

30.01.2019г. / 11 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимонът е полезен плод с впечатляващи количества витамин С и мощни антиоксидантни ползи за организма. Той има свойството да алкализира вътрешната среда в тялото и да балансира pH-то. Ако пиете вода с лимон сутрин, значи правите страхотна услуга на организма си. Но ако си поръчвате вода с лимон, чай с лимон или коктейл с резен лимон в заведения или ресторанти, подлагате здравето си на риск. Защо?

5 причини да пием вода с лимон за здраве

Оказва се, че лимоните, които получавате при сервиране в заведения за хранене могат да носят потенциална опасност от заразяване с различни бактерии и микроорганизми.

Това констатира проучване от 2007 година, публикувано в Journal of Environmental Health. Учените са провели 43 посещения в 21 ресторанта, като са взели проби от кората и сърцевината на 76 лимона, за да изследват растежа на болестотворни микроорганизми.

Въпреки антимикробните свойства на лимоните, изследователите са установили, че в 70% от тях е налице микробен растеж.

Бактериите могат да оцелеят доста дълго върху повърхността на лимоните, което трябва да повиши вниманието на управители и собственици на заведения за напитки и хранене.

Свързани статии

Изследователите предполагат, че замърсяването може да е вследствие на недобре почистени дъски за рязане, мръсни ръце на персонала, досег с меса и други сурови продукти на плота за рязане, както и неправилното съхранение на лимоните извън хладилник.

Наистина ли водата с лимон помага в отслабването?

Друг фактор е държането на недобре измити и предварително нарязани лимонови резенчета с оглед на бързината на изпълняването на поръчките. Тази погрешна практика допълнително повишава риска от растеж на бактерии.

Друго проучване от 2017 година, публикувано в същото издание установява, че в лимоните по заведенията се установява най-вече наличие на ешерихия коли. Учените констатират, че при стайна температура тези бактерии увеличават броя си до 5 пъти за 24 часа, пише curiosity.com.

Следващия път преди да си поръчате напитка с лимон помислете два пъти. Не се лишавайте от ползите на лимона, но го правете само ако сте сигурни в неговата безопасност.

 

Коментирай