Здраве и красота

Черимоя – екзотичен плод с много ползи за здравето

Тропически полъх с много витамини

06.02.2019г. / 06 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родината на черимоя е Южна Америка. Среща се най-вече в Боливия, Колумбия и Перу. Наричат я „сладоледената ябълка“ заради сърцевината ѝ, наподобяваща замразен крем. Този тропически плод расте на дървета и храсти, някои от които могат да достигнат височина 10 метра. Зелени са на цвят, а вътрешността им е кремавобяла. Най-едрите сред тях могат да достигнат тегло 5-6 килограма.

Черимоята е рядкост у нас, но определено заслужава специално внимание заради невероятните ползи, които носи на здравето.

8 ползи за здравето от маракуята

Какво съдържа черимоя?

В този плод се срещат завидни количества витамин С и В, мед, магнезий, манган, фосфор, калий и диетични фибри. Бедна е на калории и е с ниско съдържание на мазнини. Освен всичко това тя е източник на полифенолни антиоксиданти, които имат цялостен благотворен ефект върху организма.

Грижа за кожата

Голямото количество витамин С в черимоя помага на организма да произвежда повече колаген. Витамин С е и мощен антиоксидант, който потиска и забавя стареенето, правейки кожата еластична и жизнена.

Оптималното количество колаген в клетките помага не само на кожата, но и на ставите, костите и мускулните клетки в тялото. Той стимулира имунната система да се грижи за здравето на организма, като блокира възпаленията в тъканите.

Намалява кръвното налягане

Забележителното количество калий в черимоя помага за балансирането на кръвното налягане и предпазването от застрашаващи сърдечносъдовото здраве състояния. Калият има благотворно влияние върху плътността на костите, особено в комбинация с останалите минерали в този прекрасен плод – мед, манган, магнезий и фосфор.

Стимулира имунната система

Антиоксидантите в черимоя, както и витамин С помагат на имунната система да работи по-добре, особено в сезони с повишена вирусна заболеваемост. Редовната консумация на черимоя помага за намаляване честотата на инфекциите, както и тежестта на протичането им, най-вече на фона на съпътстващи хронични заболявания.

Плодове, изключително богати на витамин C

Подобрява концентрацията и паметта

Черимоя е богата на витамини от група В. Витамин В6 има пряко отношение към когнитивната функция на мозъка и профилактиката на болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Ето защо този чудесен плод е добра превантивна мярка, носеща още много ползи за нервната система.

Превенция на рак

Фибрите и антиоксидантите в големи количества, открити в черимоята, допринасят за борбата с раковите клетки, както и потискането на растежа им. Според някои изследвания черимоя може да допринесе за намаляване риска от рак на дебелото черво, черния дроб и тяхното разрастване.

Подобрява функцията на сърдечносъдовата система

По-малко холестерол, повече здраве за сърцето и кръвоносните съдове. Това прави черимоя – диетичните фибри в нея помагат на тялото да абсорбира излишния холестерол и да предотвратява натрупването му под формата на плаки. Това намалява и риска от инфаркт и инсулт.

Коментирай