Здраве и красота

4 начина да контролирате размера на порциите

Когато спазвате диета

15.02.2019г. / 07 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се стремим да свалим излишни килограми, не само видът и съчетаването на храните са важни, но и колко често се храним и в какви порции. Контролът върху порциите означава да консумираме толкова, от колкото се нуждае тялото ни, не повече, ако искаме да отслабнем. Това е и най-трудната част. Но има 4 трика, които могат да помогнат да бъдете сити.

Променете размера на чиниите

Колкото по-голяма е вашата чиния, толкова повече храни ще може да си сипете в нея. Дори да пробвате да сервирате малка порция в голяма чиния, мозъкът ви и стомахът ще получат сигнал, че това количество е малко. Помислете само, когато посещавате ресторант, там ви сервират порцията в голяма чиния, нали? Това е трик, с който искат да ни накарат да поръчаме още храна, а всъщност не се нуждаем от нея, за да се нахраним.

Когато хапвате у дома, опитайте се да сервирате по-малка порция в по-малка чиния, на купчинка. Това е най-лесният начин да накарате очите си да вярват, че ще задоволите глада си с повече храна, а все пак човек се храни и с очите.

10 начина да намалите обиколката на талията с 5 сантиметра

Изпийте чаша вода преди хранене

Водата е много важен елемент, когато искаме да отслабнем. Тя ни осигурява повече енергия за спорт, хидратира ни добре, а често дехидратация се бърка с глад. Ако се чувствате гладни, изпийте 1 чаша вода. След това изчакайте поне 10 минути преди да приемете храна. Тази чаша вода ще ви помогне да разберете дали се нуждаете от нея или действително сте гладни. Освен това приетите калории ще са по-малко.

Как куркумата помага в отслабването?

Минутите за хранене са само за това

Как се храните по време на работа, у дома? Вероятно гледате телевизия, търсите нещо в телефона си, разговаряте, преглеждате нещо на компютъра... Всичко това не само не ви позволява да се насладите на вкусовете на храната, но мозъкът ви в този момент, в който се разсейвате е фокусиран не върху храненето, а върху мобилния, телевизора, разговора.

Свързани статии

Не след дълго ще се усетите отново гладни. Отнема време стомахът да подаде сигнал на мозъка, че е сит. Ето защо се фокусирайте само върху храната и сдъвквайте бавно и старателно всяка хапка.

Започнете със салата

Този трик ще работи независимо дали се храните у дома или в ресторант. Ако искате да загубите няколко излишни килограма, започнете храненето със здравословна салата. След това ще намалите поне наполовина консумацията на основното. Същото важи и за апетита към десерти. Преди да си поръчвате любимата торта, защо не си вземете плодова салата, без сметана и сладолед? След това надали ще ви се хапва друго сладко.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )
predpo4itam plod i salata . no kogato sum v po4ivka , ina4e v raboten rejim se hrania dostatu4no za da imam sili da izdurjam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар