Здраве и красота

10 здравословни причини да пиете сок от череши

Невероятно полезен

24.02.2019г. / 07 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Освен че има превъзходен вкус, пресният сок от череши е и невероятно полезен. Той е наситен с голямо количество здравословни хранителни вещества, заради които заслужава специално място на трапезата всяка сутрин.

Богат източник на антиоксиданти

В черешовия сок има толкова голямо количество антиоксидантни съединения, че спокойно може да се нарече енергийна „електроцентрала“. Черешите са един от най-наситените с антиоксиданти плодове, заради което сокът им е така полезен за цялото тяло.

Ползи от сока от нони

Успокоява артрита

Симптомите на артрит са парене, скованост, болки в ставите и затруднено движение. Наличието на толкова голямо количество противовъзпалителни антиоксиданти в сока от череши помага за потискането на характерните за заболяването възпаления в тъканта на ставите и тяхното облекчаване.

Понижава кръвното налягане

Изследване, публикувано в списание Nutrients констатира, че пиенето на черешов сок намалява кръвното налягане с около 10-15 пункта. Освен това има благоприятно действие върху цялата сърдечносъдова система.

Намалява холестерола

Още една добра причина да пиете сок от череши всеки ден. Той има свойството да намалява холестерола и да предотвратява натрупването му по стените на кръвоносните съдове.

Помага за възстановяване на мускулите след тренировка

След интензивни упражнения мускулите се нуждаят от почивка, за да се възстановят от микровъзпаленията, образувани в тъканта. Черешовият сок ускорява този процес.

За здрави черва

Тъй като сокът от череши има силен противовъзпалителен ефект, той намалява възпаленията в червата, подобрявайки тяхното състояние. Така се възстановява чревната флора и се намалява дискомфортът, причинен от газове, подуване, лошо храносмилане.

Помага при подагра

Сокът от череши намалява пикочната киселина в кръвта, която при подагра е с високи стойности в организма.

Сок от кисело зеле – при чревни проблеми и за здрави кости

Свързани статии

Полезен е при остеопороза

Пресният черешов сок е прекрасен помощник в превенцията на загубата на костно вещество при остеопороза, което забавя нейното развитие и усложненията от това заболяване.

Пребиотик

Според изследване, публикувано в Journal of Nutritional Biochemistry, сокът от череши е прекрасен пребиотик, което означава, че той дава хранителни вещества, необходими на полезните бактерии в червата, пише care2.com.

За отслабване

Тъй като тази вълшебна натурална напитка има мощни противовъзпалителни свойства, тя допринася за ускоряването на метаболизма и редукцията на излишната мастна тъкан, което се случва далеч по-лесно, когато в тялото няма локални негнойни възпаления в тъканите. Заради това свойство сокът от череши заслужава да бъде включен в диетата ви за отслабване.

Коментирай