Здраве и красота

Ползи за здравето от витамин B3 (ниацин)

Поддържа функцията на мозъка

20.02.2019г. / 11 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че тялото ни се нуждае всекидневно от витамини. Един от най-важните за неговото правилно функциониране е витамин В3, известен още като ниацин. Той е водоразтворим витамин, който играе роля в много аспекти на здравето – от мозъчната функция до здравето на сърцето.

Въпреки че е свързан с редица потенциални странични ефекти, той е и един от витамините, които често се назначават от лекарите при различни заболявания като висок холестерол, кожни заболявания и други.

Кои са едни от основните ползи за здравето и кои храни са богати на него?

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Освен че помага на баланса на холестерола и триглицеридите, витамин B3 има и други ползи за здравето на сърцето, включително способността за намаляване на атеросклероза, което е опасно втвърдяване на артериите, което пък може да доведе до коронарна болест на сърцето.

Какво се случва с тялото, когато хапваме всеки ден селъри

Регулира нивата на кръвната захар

Едно от най-големите предимства на ниацина е способността му да балансира нивата на кръвната захар и да контролира симптомите на диабета. В действителност се смята, че витамин B3 под формата на ниацинамид има полза при диабета чрез подобряване на функцията на бета клетките, които са клетките, отговорни за производството на инсулин. Важно е разбира се да се консултирате с лекар, преди да предприемете прием на витамина.

Поддържа функцията на мозъка

Проучванията показват, че витамин B3 благоприятства здравето на мозъка и може да помогне за защита срещу болестта на Алцхаймер и други свързани с възрастта мозъчни дегенерации.

Полезни храни за здравето на всеки орган

За повече енергия

Ниацинът е много важен за организма, когато става въпрос за генериране на енергия. Без този витамин, тялото ви няма да може да преобразува протеина, въглехидратите и мазнините в използваема енергия. Ниацинът е един от витамините, които ни помагат да придобием енергия от храната, която консумираме. Също така спомага и за образуването на червени кръвни клетки.

За по-добро храносмилане

Витамин В3 играе роля в разграждането на въглехидратите, мазнините и алкохола, което е важна функция на храносмилателния тракт. Някои неразположения като коремен дискомфорт и запек се свързват с дефицит на ниацин.

Свързани статии

Помага за детоксикацията

Когато ниацинът попадне в организма, той помага за процеса на детоксикация. Как? Разрушава мастните клетки, които съхраняват токсините и ги елиминира. Този процес е известен още като липолиза.

Витамин В3 може да си набавим чрез прием на хранителни добавки (след консултация с лекар) или консумирайки храни, които са богати на него, като свински черен дроб, пуешко месо, сьомга, свинско, телешко, фъстъци, авокадо, грах, гъби, кафяв ориз, картофи и други.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати