Здраве и красота

6 храни, с които да облекчите болките в колената

В тях се съдържат противовъзпалителни съединения

17.02.2019г. / 06 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болка, подуване, трудно изкачване на стълбите... Болките в колената са една от най-често срещаните. Те могат да се дължат на артрит, претоварване след спорт, обездвижване, задържане на излишни течности и други. Наличието им нарушава нормалния ритъм на живот, затова е важно да се консултираме със специалист. Освен това не бива да забравяме, че начинът на хранене пряко влияе върху здравословното ни състояние.

Има храни като авокадото, пълнозърнестите храни, ябълковият оцет, които могат да облекчат болките в колената. Вижте още няколко, които да добавите към менюто си.

Моркови

Морковите са едни от най-полезните зеленчуци за здравето на очите, но и за облекчаване болките в колената. Това им действие се дължи на съдържащите се в тях бета-каротин и витамин А, които са мощни противовъзпалителни съединения.

Куркума

Куркумата е суперподправка, която се използва в аюрведа от векове. Интензивния си цвят дължи на съединение наречено куркумин, което действа като противовъзпалителен агент. Редовната консумация на куркума може да намали риска от развитие на болезнени състояния на ставите, а при наличието на такива, спомага за облекчаването им.

Как да добавим повече антиоксиданти към кафето си

Джинджифил

Джинджифилът съдържа силното противовъзпалително съединение гингерол. Тази активна съставка спомага за облекчаване на неразположенията в областта на колената. Добавете подправката към ежедневните си салати, смутита, супи, ястия. Маслото от джинджифил пък е подходящо за лек масаж на подутите колена.

Орехи

Едни от най-полезните ядки са орехите. Консумацията им ни осигурява омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, което ги прави идеални за успокояване на болката в колената.

Храни, свиващи кръвоносните съдове – защо да ги избягвате

Червени чушки

Това е суперхрана, която ни осигурява важният антиоксидант витамин С. Този хранителен елемент подпомага синтеза на колаген, който е част от структурата на ставите и свързва мускулите с костите. Така се намалява болката чрез поддържане на сухожилията, хрущялите и връзките, които изграждат коленните стави.

Свързани статии

Ананас, канела и овесени ядки

С комбинация от тези три продукта става чудесно смути, което освен че ще ви засити, ще спомогне и за облекчаване на напрежението в колената. Ананасът ще ви осигури витамин С и бромелаин, което е противовъзпалително съединение.

Канелата намалява подуването на ставите и болката. Пригответе си смути като комбинирате 1 чаша варени овесени ядки, няколко резена пресен ананас, 1 чаша фреш от портокал, 1 чаена лъжичка канела, 1 чаша вода и 1 чаена лъжичка мед. Всичко се смила до перфектна гладкост.

Коментирай