Здраве и красота

Ако сте тъжни или депресирани не яжте тези храни

Кои напитки също трябва да се избягват

26.09.2020г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошо настроение, което трае с дни, депресивни състояния... Може би няма човек, който да не е преминавал през тях. Влошеното настроение винаги променя мирогледа ни, влошава качеството на работата, отразява се на комуникацията с близки, приятели, колеги.

Изследванията показват, че изборът на храна може да задълбочи или да намали чувството за депресия, тревожност. Сред храните, които е добре да избягваме, особено когато не се чувстваме емоционално балансирани са кетчупът и готовите сосове, храните съдържащи трансмазнини, подсладителите, както и:

Захар

Чувстваме се прекрасно, когато хапваме любимия си десерт, но това е само за кратко. Докато се усетим, вече сме потънали в емоционална и физическа яма на изтощение. Според последни проучвания депресия, диабет и деменция могат да се срещат заедно при някои хора и това не е случайно.

Когато консумираме захар и захарни изделия, нивата на кръвната ни захар се повишават, а мозъкът ни работи на неоптимално ниво. Излишната захар причинява голям спад в синтеза на протеин, който насърчава растежа на неврони и синапси, а депресията е само един от възможните отрицателни резултати.

Бързи закуски

Когато сме в любовна драма (най-често тогава) или губим апетит, или смятаме, че храната може да ни помогне да преодолеем мъката. Изборът ни на храна в тези моменти е повече от нездравословен – бургери, тестени закуски, пържени храни...

Според проучване от 2012 година, публикувано в Public Health Nutrition, честата консумация на бързи храни увеличава с 51% риска от развитието на депресия. Това означава, че когато сме тъжни бързите храни могат допълнително да влошат състоянието ни.

Кафе

Обичаме тази напитка, тя е част от ежедневието ни. Но рядко се замисляме, че още една чаша кафе може да повиши нашето ниво на раздразнение и нервност. Повече кофеин може да направи сънят ни неспокоен, което да доведе до тревожност и депресия.

От друга страна, отказването напълно от кафето също може да влоши настроението ни. Затова трябва да намерим къде е балансът в консумацията му. Въпреки това, ако се усещате потиснати, заменете 1-2 чаши от кафе напитката ви с чай от лайка или мента.

Свързани статии

Енергийни напитки

Кофеин, захар, подсладители... това са само три от съставките, които се съдържат в повечето енергийни напитки, за които се смята, че повишават нивото на тревожност. Освен това консумацията им нарушава качеството на съня, може да предизвика промяна в сърдечния ритъм и дори кръвното налягане.

Алкохол

Пием, за да забравим, за да се почувстваме „по-добре“. Всъщност, алкохолът е един от най-големите депресанти, който потиска функцията на централната нервна система, която играе роля в това как обработваме емоциите си.

Коментирай