Здраве и красота

По-добро емоционално състояние с помощта на подправки

Канела за повече настроение

23.02.2019г. / 12 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли фенел (див копър)? С него супите, ястията и салатите стават по-вкусни и богати на аромати. Всекидневно използваме различни подправки, които добавят повече цвят, интересни нотки и спомени. Всяка една от тях оказва влияние върху нашето здравословно състояние.

Някои детоксикират черния дроб, други подобряват метаболизма, облекчават стомашните неразположения. Оказва се, подправките могат да окажат положително влияние и върху нашите емоции.

Така например, ароматната канела подобрява настроението ни, ванилията ни кани за интимни ласки. В следващите редове ще видите още няколко подправки, с които да постигнете повече баланс.

Асафетида

Чували ли сте за асафетида? Това е изсушена смола, която се получава от коренището на многогодишното тревисто растение Ferula asafoetida. Тази интересна подправка се използва широко в индийската кухня.

С нея може да овкусявате елда, ориз, зеле, карфиол. Консумацията ѝ ни помага да бъдем по-внимателни и спокойни, за нормализиране на комуникацията. Асафетида е много полезна за младостта на кожата.

Джинджифил

Чудесна подправка, която не само подобрява метаболизма и облекчава коремните болки, гаденето, но помага да издържим на трудностите. Ако имате дефицит на енергия, направете си чай от джинджифил. Той облекчава умората след физически и психически стрес, също така повишава смелостта, решителността.

Куркума

Куркумата е подправка с множество ползи за здравето. Тя намалява риска от възпаления, подобрява имунитета, намалява риска от развитие на ракови клетки, подобрява метаболизма и други. Добавяйки я редовно към ястията си, тя ще ни помогне да можем да взимаме адекватни решения, да сме по-спокойни при разрешаване на проблемите. Куркумата стабилизира психиката, помага да се противопоставим на стреса.

Лют пипер

Ако сте любители на пикантните подправки, знайте че лютият пипер ще ви помогне да не бъдете толкова груби и да не действате прибързано. Също така ще ви е по-лесно да намерите общ език с хора, които преди това са ви изглеждали чужди.

Индийско орехче

Добавете малко от него към ястия, сладкиши, капучино и повишете вашето ниво на решителност. Индийското орехче е добър естествен стимулант и с лекота ще може да се фокусирате върху важните за вас неща, особено в динамичното ежедневие.

Свързани статии

Кориандър

Подобрява устойчивостта на негативните прояви на заобикалящата ни среда. Консумацията му в малки количества ще ви помогне да бъдете балансирани, когато се налага да общувате с арогантни, груби и раздразнителни хора.

Кимион

Интересна подправка, сякаш малко позабравена. Консумацията ѝ ни помага да бъдем по-независими, да зададем правилния режим за деня, да можем да завършим делата си по-бързо и качествено.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
titia ( преди 4 години )
sega 4uvam za podobni efekti , ne znaeh 4e osven da ovkusiavat imat i tova ka4estvo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар