Здраве и красота

Части от тялото, които първи издават остаряването ви

Първи признаци на стареене, които не можете да скриете

18.02.2019г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С всяка следваща година тялото ни остарява. Признаците на стареене се проявяват индивидуално – при някои хора по-рано, при други е трудно да се отгатне истинската им възраст. Влияние оказват генетичните особености, хормоналният баланс, наличието на дегенеративни или хронични заболявания, начинът на живот.

Някои части от нашето тяло първи показват издайническите признаци, че стареенето напредва. Кои са те?

Храни, борещи се с бръчките и стареенето

Ръце

Ръцете са един от първите органи, показващи възрастови изменения, особено при жените. Женският организъм търпи непрекъснати колебания в хормоналния баланс през целия полово зрял живот на жената. С идването на менопаузата или в периода на пременопауза хормоните претърпяват поредната промяна, което води до по-бързи темпове на стареене на кожата. Ръцете са сред първите пострадали от тези изменения части на тялото.

Очи

Бръчиците на смеха издават всички поводи, които сте имали да се смеете през живота си. Кожата около очите, особено във външния им край, е много тънка и нежна. Най-малките и незначителни мимики могат да оставят трайна следа на това деликатно място. За да запазите младостта около очите си, наблягайте на козметика със слънцезащитен фактор и хидратирайте добре.

Устни

Фините линии около устните обикновено започват да се образуват и забелязват след тези около очите. Кожата около устните е по-плътна и снабдена с подкожна мазнина, което я държи в по-свежо състояние до по-късна възраст. Въпреки това устните си остават един от първите издайници на стареенето, особено ако е налице рязко и драстично отслабване, придружено със значителна загуба на мазнини.

Челото

Бръчките по челото също започват да се образуват доста рано. Обикновено след тридесетата година от живота челото се набръчква все по-забележимо.

Шията и деколтето

Колкото и стриктни да сте в употребата на слънцезащитен крем и козметика за лицето си, вероятно често забравяте зоната около шията и деколтето. Кожата по тези места е не по-малко чувствителна към вредното стареещо влияние, което оказват UV-лъчите. Ето защо много често деколтето и шията издават видими признаци на стареене, понякога и преждевременно.

Топ храните срещу бръчки и стареене

Свързани статии

Колене

Кожата около коленете е подложена на непрекъснат стрес заради енергичното сгъване и разгъване на тази така натоварена става. По тази причина тя лесно губи колагена си с течение на времето. Възможно е да се появят бръчки и отпусната кожа в горната част на коляното, което да издава неговото стареене най-вече в изправено състояние.

Другият издайнически сигнал е появата на болка в коленете. Тя се дължи също на процеси на стареене, загуба на колаген, възпаления, проблеми с теглото, хронични заболявания, начални дегенеративни изменения, травми.

Лакти

Подобно на коленете, лактите са една от най-активните стави в горните крайници. По тази причина кожата по тях най-бързо се влияе от процесите на стареене и издава възрастта ви.

Коса

При някои хора косата посивява преждевременно, други запазват младостта ѝ за по-дълго благодарение на гените си. Обикновено при повечето хора първите бели коси се появяват в края на двадесетте и началото на тридесетте години.

Коментирай