Здраве и красота

Една мрачна причина да не отслабвате въпреки диетата

Коя е тя

25.02.2019г. / 17 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храните се здравословно. Тренирате редовно, правите си упражненията вкъщи, движите се в свободното си време. Дори не само сте намалили, но напълно сте спрели консумацията на захари и преработени десерти. Въпреки това не успявате да отслабнете или ако има резултат, то той не е задоволителен на фона на усилията ви. В началото на промяната на начина ви на живот сте успели да свалите няколко килограма, но е последвал дълъг период на застой.

Грешите ли някъде?

Оказва се, че в днешно време е много по-трудно човек да се пребори с излишното тегло, отколкото е било през 80-те години на миналия век.

5 причини диетата и упражненията ви да не дават резултат

Това показват резултатите от изследване, публикувано в Obesity Research & Clinical Practice, пише eatingwell.com.

Проучването е проведено през 2006 година. Тогава хората са имали индекс на телесната маса средно с 2,3 пункта по-висок, отколкото хората през 1988 година. И двете групи изследвани участници са се хранили със сходен брой и вид калории и са тренирали редовно.

Какво тогава предизвиква този дисбаланс?

Най-голямо влияние върху тялото ни имат модерните фактори, които в миналото не са играели роля. Сред тях са токсините в средата, бисфенол А, пестициди, химикали, забавящи горенето, убиващи полезните бактерии в организма и влияещи косвено на имунната система. Друг важен фактор е сънят, който в модерните времена става все по-оскъден. Стресът е в големи дози, което оказва изключително вредно влияние върху целия механизъм на обмяната на веществата в тялото.

В допълнение съвременният човек пие много повече лекарства и хранителни добавки без лекарско предписание в сравнение с хората от миналия век. Това потиска растежа на полезните бактерии в червата, влияе върху абсорбцията на глюкозата и предизвиква трупане на мастна тъкан.

Какво можете да направите, за да направите диетата си по-ефективна?

1. Старайте се да намалявате стреса всеки ден.

Стресът е голям враг на отслабването. Колкото по-стресирани сте в ежедневието си, толкова повече се повишават нивата на кортизола в кръвта. Този хормон на стреса пречи на нормалното изгаряне на мазнините, въглехидратите и протеина, като създава условия за трансформирането и складирането им като мастна тъкан.

Не си внасяйте и допълнителен стрес, като постоянно се вглъбявате в храната, калориите и порциите, които консумирате. Приемете, че ще има дни, когато ще се случва да изпуснете нещата от контрол, но пък винаги можете да компенсирате по някакъв начин. На всеки човек му се прияжда сладолед или пица, нали? Не се изтезавайте, като тотално отказвате да сложите в устата си някое лакомство.

Как да отслабнете без изтощителни диети и упражнения?

Самобичуването не е приятел на отслабването, защото допълнително повишава нивата на кортизола и ви завърта в омагьосан кръг. Важно е да следвате здравословен режим на хранене, но без вманиачаване.

2. Спете повече.

Колкото повече сън, толкова по-добре за метаболизма. Нощта е времето, в което тялото има своята огромна нужда от дълбок сън, по време на който да извърши редица важни метаболитни процеси, за да захрани запасите си от енергия и да намали стреса от изминалия ден. Старайте се задължително да спите между 7 и 9 часа на денонощие.

3. Погрижете се за червата си.

Пробиотичните бактерии в червата имат огромно значение за цялостното здраве на организма, както и неговия метаболизъм. Учените не са напълно сигурни все още защо и как, но съществува пряка връзка между намаления брой и влошеното състояние на полезните бактерии и забавеният метаболизъм.

Коментирай