Здраве и красота

Какво се случва, когато отслабвате твърде бързо?

Може да губите повече коса от нормалното

21.02.2019г. / 11 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на излишни килограми винаги е предизвикателство, защото е важно да продължим да се храним така, че да задържим постигнатите резултати. В желанието си бързо да влезем във форма, прибягваме до крайности. Не хапваме почти нищо или менюто ни е оскъдно, липсват важни групи храни.

Това носи редица рискове за здравето, като появата на мускулни крампи. Бързото отслабване кара тялото да използва мускулната маса за гориво.

Какво друго се случва при интензивна и нездравословна загуба на излишно тегло?

Може да губите повече коса от нормалното

Според специалисти, нормално е да губим около 50-100 косъма на ден. Но има разлика между тази загуба на коса и косопада, забавянето растежа на нови косми. Когато хранителният план не включва определени храни, осигуряващи ни важни елементи, сред които желязо, цинк и протеини, възможно е да се появи косопад.

Много често нискокалоричните диети водят до загуба на коса, тъй като тялото преминава в режим на минимум работа, „съобразявайки“ разпределянето на енергията и хранителните вещества. Така космените фоликули не получават достатъчно хранителни вещества.

20 начина, по които захарта ни убива

По-често ви е студено, раздразнителни сте

Когато сваляме бързо излишните си килограми, нормално е да чувстваме по-често, че ни е студено. Това е реакция на тялото към намаления енергиен прием. Според специалисти, загубата на телесни мазнини означава загуба на част от изолационния слой на тялото и защита от студ, което води до усещане за студ.

Що се отнася до раздразнителността, тя може да се дължи на дефицита на въглехидрати. Полезните въглехидрати са важни, за да имаме енергия. От друга страна, когато сме на диета, винаги изключваме любимите ни лакомства, които са вредни въглехидрати. За нас тези храни са храни за комфорт. Когато липсват от менюто ни ние сме по-раздразнителни.

Как да добавим повече антиоксиданти към кафето си

Електролитите в организма ви могат да излязат извън баланс

Една от най-лошите последици на бързото отслабване е дисбалансът на електролити. Електролитни нарушения са, когато естествено срещащите се елементи са в твърде ниски или твърде високи нива в тялото.

Тези вещества са необходими, за да може организмът да функционира правилно. Ето защо диетолозите обикновено препоръчват по-бавна загуба на тегло. Наличието на дисбаланс може да предизвика неравномерен пулс, мускулна слабост и други проблеми.

Свързани статии

Липса на енергия

Калориите, които приемаме с храната служат за енергия на тялото ни. Когато имаме дефицит на тях, нормално започваме да се чувстваме мудни, лесно се изморяваме. Начинът, по който губим теглото, всъщност има по-голям ефект върху енергията.

Нерядко хората следват нискокалорична диета с интензивна спортна програма. Това не само че стресира организма, но може да доведе до усещане за липса на енергия. Ето защо е важно, дори когато се опитваме да създадем калориен дефицит за да отслабнем, в менюто ни да присъстват храни богати на фибри, полезни въглехидрати, пълнозърнести храни. Те ни осигуряват енергия.

 

Коментирай