Здраве и красота

5 от най-добрите етерични масла за сърбяща и лющеща се кожа

Носят облекчение и свежест

24.02.2019г. / 06 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбежът по кожата може да е непоносим, особено ако не спира продължително време. При много състояния следва лющене на кожата, зачервяване, силен дискомфорт. Освен медицинските кремове и лекарствени продукти за успокояване на сърбяща и раздразнена кожа има и напълно натурални методи за туширането на този проблем и това са етеричните масла. Ето и най-ефикасните от тях при подобни кожни проблеми.

6 етерични масла, които лекуват пърхот

Чаено дърво

Маслото от чаено дърво е много ефективно за облекчаване на сърбежа, но в много ограничени ситуации. То може да се използва, само ако сърбежът е вследствие на инфекция, ухапване от насекоми. В останалите ситуации чаеното дърво може да навреди, тъй като то изсушава кожата доста и това може да създаде условия за развитие на бактерии.

Лавандула

Маслото от лавандула успокоява възпалението и има болкоуспокояващи свойства, които намаляват дискомфорта. Ако сърбежът и лющенето на кожата са на нервна почва, лавандулата е най-доброто решение, защото тя успокоява тревожността и намалява стреса. Отразявайки се добре на нервната система лавандулата влияе положително и върху кожния проблем.

Свързани статии

Лайка

Маслото от лайка има силно релаксиращо действие за кожата, благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства.

6 етерични масла, ефикасни срещу стрии

Здравец

Сухата и раздразнена кожа може да извади всеки от равновесие. Причиненото от хормонален дисбаланс, стрес или вследствие промени в атмосферните условия раздразнение се облекчава много добре с масло от здравец. То помага за възстановяване на баланса в кожата и успокоява сърбежа.

Тамян

Етеричното масло от тамян има не само приятен и специфичен аромат, но и лечебни свойства за кожата. То облекчава болката и ускорява процеса на възстановяване на клетките.

Коментирай