Здраве и красота

10 страхотни ползи от цитрусовите плодове

За какво помагат

26.02.2019г. / 07 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цитрусовите плодове са едни от най-полезните. Те са възхитителни източници на витамини, антиоксиданти, фибри, незаменими хранителни вещества, фолиева киселина, калий и още много други блага. Сред най-незаменимите цитруси са портокалите, лимоните, грейпфрутът, помелото, мандарините, кумкуатът, кивито.

Изследванията показват, че редовната консумация на тези плодове може да намали риска от сериозни заболявания, като такива на сърдечносъдовата система, рак, хронични заболявания, камъни в бъбреците или различни дегенеративни изменения в мозъка и нервната система. Цитрусовите плодове са невероятно полезни и за вашата кожа.

Най-добрите плодове в борбата с рака

Кои са 10-те основни полезни свойства на цитрусите, заради които заслужават винаги запазено място на трапезата?

1. Подпомагат здравето на мозъка.

Антиоксидантите и флавоноидите в цитрусовите сочни плодове подкрепят функциите на мозъка и подобряват проводимостта на нервните пътища, намалявайки риска от невродегенеративни заболявания, като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер.

2. Намаляват риска от камъни в бъбреците.

Голямата концентрация на минерали в цитрусите, както и тяхната сочност и наситеност с фибри действа диуретично. Това намалява риска от образуване на камъни в бъбреците и инфекции на уринарния тракт.

3. Помагат в отслабването.

Наличието на завидно количество фибри в цитрусовите плодове помага за редуцирането на мазнините в тялото, особено в коремната област. Чувствително добър резултат цитрусите дават в комбинация с яйца или кисело мляко.

4. Предпазват сърдечносъдовата система.

Изследване, публикувано в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry открива, че редовното похапване поне по един цитрусов плод на ден намалява лошия холестерол и триглицеридите, като същевременно стимулира полезния холестерол.

5. Предпазват от рак в храносмилателната система.

Концентрацията на фибри и антиоксиданти в цитрусите има благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Подпомагайки извеждането на токсините от стомаха и червата, цитрусите намаляват риска от рак, който би могъл да възникне на различни нива в храносмилателната система.

6. Допринасят за усвояването на желязото.

Много жени имат проблем с абсорбцията на този така важен минерал. Високите нива на витамин С в цитрусовите плодове помага на тялото да усвои възможно най-много желязо, прието чрез храната.

7. Хидратират тялото.

Портокалите например са съставени предимно от вода. В тази плодова течност се съдържат разтворени минерали, витамини, антиоксиданти, които я правят още по-полезна. В допълнение фибрите в пулпата на плодовете носят още блага на организма и подсилват действието на всички останали хранителни вещества.

Китайският плод юзу и неговите ползи за здравето

Свързани статии

8. Стимулират имунната система.

Голямото количество витамин С и антиоксиданти в цитрусите помагат на имунната система да работи добре. Не само че я подсилват, но и помагат за по-бързото преодоляване на възникнали вирусни инфекции.

9. Намаляват бръчките.

В основата на това магическо свойство на цитрусовите плодове е комбинацията от витамин С и антиоксиданти. Витамин С също е мощен антиоксидант, който стимулира синтеза на колаген в кожата, намалявайки бръчките и фините линии.

10. Облекчават подуването.

Борите се с газовете, усещането за тежест и подуване в червата, запекът? Яжте повече цитрусови плодове. Те допринасят за балансирането на функцията на червата, благодарение на фибрите в състава си, както и големите количества вода.

Коментирай