Здраве и красота

Здравословни навици, с които без да искате злоупотребявате

Или как полезното може да се окаже вредно за здравето

28.02.2019г. / 06 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възможно ли е здравословният начин на живот да ни носи повече вреди, отколкото ползи? Да, ако се престараваме и злоупотребяваме с полезните практики. Всяко нещо в твърде големи дози може да се окаже пагубно за здравето. Това се отнася както за здравословната храна, така и за физическата активност. Ако все още се чудите кои здравословни практики могат да ви навредят, ето къде може би грешите.

Пиете вино за здраво сърце

Антиоксидантите и полифенолите във виното го правят напитка, смятана за полезна в малки количества. Доста хора използват това като оправдание, за да не се лишават от любимото си питие всяка вечер и то по повече от една чаши. Този навик не е никак полезен, тъй като виното все пак е алкохол, а алкохолът повишава кръвното налягане, риска от чернодробни заболявания, добавя калории към диетата ви, което се отразява на метаболизма.

7 храни, вредни в големи количества

Редовно хапвате фитнес барове, защото са полезни

Проучване, публикувано в Journal of Marketing and Research показва, че фитнес баровете съдържат значително повече калории от обикновено пълнозърнесто барче. Наблягането на тези фитнес закуски носи повече калории и протеини на тялото, които ако не бъдат изразходвани по време на тренировка, имат тъкмо обратния ефект – напълняване.

Правите секс често, за да подобрите интимната връзка

Сексът е един от ключовете за стабилна и силна връзка. Отсъствието му причинява много щети на дори най-идеалните връзки. Това схващане е в известен смисъл митологизирано, защото според проучване, публикувано в Social Psychology and Personality Science, което обхваща 25 хиляди американци, усещането за щастие във връзката не се подобрява повече при ежедневен секс. При по-голямата част от хората, взели участие в проучването, се оказало, че секс веднъж седмично повишава нивата на щастие повече от ежедневния интимен контакт.

Ексфолиране

Скрабът за лице и тяло е важна част от грижата за кожата. Препоръчително е обаче да не се злоупотребява с него и да се прилага всеки ден, защото това уврежда кожата и я прави податлива на инфекции, изсъхване, лющене и раздразнения.

Взимане на витамини

Приемът на витамини не е шега. Те трябва да се взимат при нужда, но не и безразборно. Предозирането с витамини, които не са необходими на организма може да постави здравето в риск.

Свързани статии

Миене на зъби

Агресивното четкане на зъбите след всяко хранене по няколко пъти на ден предизвиква увреждания на зъбния емайл и наранява венеца. Този иначе полезен навик може да се окаже наистина вреден, когато го вземете твърде присърце.

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Ядете прекалено много фибри

Наблягането на фибрите в диетата има своите ползи, но прекаляването с тях може да има тъкмо обратния ефект. Твърде много от тези иначе полезни вещества води до газове, подуване, дискомфорт в коремната област, разстройство.

Упражнения

Физическата активност е важна за здравето. Заседналият начин на живот доказано скъсява продължителността на живота и може да доведе до сериозни хронични заболявания и затлъстяване. Изтощителните и агресивни тренировки от друга страна имат негативен ефект върху здравето. Тялото има нужда от почивка, в противен случай метаболитните процеси започват да се изменят в негативна посока, сърдечносъдовото здраве бива поставено в риск, както и работата на редица важни органи.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати