Здраве и красота

Зеленчуци, които е добре да ограничите

Едновременно са полезни, но и вредни в големи количества

22.06.2019г. / 15 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците неоспоримо са една от най-полезните храни. Тяхното разнообразие включва изключително широк спектър от хранителни вещества, минерали, витамини, растителни протеини, антиоксиданти, които в съвкупност носят множество ползи за здравето на организма. Някои зеленчуци обаче съдържат и вещества, които в големи количества биха могли да застрашат здравето и да предизвикат различни симптоми. Ето ги и тях.

Лук

Лукът е вкусен, сочен и въпреки лютия си вкус е любим на много хора. Важна част е от множество рецепти, тъй като без него ястията просто няма да са същите. Лукът съдържа наистина редица полезни хранителни вещества, които са незаменими. Но от друга страна той съдържа фруктан – въглехидрат, добре известен като причинител на леки до тежки стомашно-чревни разстройства, болка и дори язва.

Храни и напитки, които да избягвате при високо кръвно

Лукът, наред с останалите зеленчуци от неговото семейство, съдържащи алицин, друга активна съставка в него, затрудняват тялото в абсорбирането му, което може да намали драстично съдържанието на вода в червата. В резултат се получават дискомфорт, болка, подуване, лош мирис, излъчван от тялото.

За страдащите от стомашен рефлукс консумацията на лук може да предизвика връщане на киселини в хранопровода, болка и парене. Но въпреки това не е необходимо да се отказвате от лука, защото все пак е полезен. Важно е да не злоупотребявате с количеството му.

Картофи

Трудно е да си представим как може да се избягват картофите, които са любимата храна на милиони хора по света. Те са вкусни без значение как са приготвени. В тях обаче се съдържат големи количества нишесте, както и високо съдържание на бързо усвоими въглехидрати. Те предизвикват рязък скок в нивата на кръвната захар и инсулина, последван от рязък спад. Тези колебания са предпоставка за отключване на диабет.

Консервирани домати

Доматите от консерва са често употребяван продукт за редица ястия, сосове, супи, яхнии. Те са удобен и бърз вариант в кухнята, но носят и своите рискове. По своята природа доматите всъщност са плодове. В тях се съдържат много въглехидрати, които повишават кръвната захар. Доматите все пак са изключително богати на антиоксиданти и витамини, борещи се с раковите клетки в тялото и потискащи възпаленията. Важно е да се внимава с количеството им, за да не се нарушава полезният ефект от тях.

6 бели храни, които да избягвате

Свързани статии

Патладжан

Патладжаните са вкусни и засищащи. В тях обаче има доста ниско количество растителни протеини за сметка на въглехидратите, което увеличава калориите и захарите при консумация. Освен това те съдържат съединението соланин, което е алкалоидна отрова. Патладжанът се нуждае от нея, за да се предпазва от вредители. Това вещество придава горчивия вкус на зеленчука. В големи дози може да предизвика стомашно-чревни смущения, болки, камъни в бъбреците.

Царевица

Царевицата е един от най-богатите на въглехидрати зеленчук. Тя може да се сравни с парче пай или бургер. Въпреки това тя има и своите полезни вещества като лутеин, зеаксантин – фитохимикали, подпомагащи зрението. Съдържа още желязо, калий и витамини от група В.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Лопатар ( преди 5 години )
"В тях обаче има доста ниско количество растителни протеини за сметка на въглехидратите, което увеличава калориите и захарите при консумация"Oткъде да започнем с този шедьовър? Може би оттам, че и въглехидратите, и протеините дават 4 калории за грам вещество. Повече калории имат мазнините - 9 за грам.Също - захарите са въглехидрати. Няма как да увеличиш захарите за сметка на въглехидратите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар