Здраве и красота

Хапвайте киноа, ако сте на диета, но и за красива кожа

Как суперхраната ни прави по-здрави

04.03.2019г. / 09 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Киноата е една от най-полезните и вкусни храни, подходяща за консумация и от тези, които имат непоносимост към глутен. Нейният хранителен състав е подобен на ориза и пшеницата. Тя е отличен източник на протеини. А знаете ли, че има няколко вида киноа? Може да опитате бяла, червена, черна, също така в много магазини се предлагат и трици и брашно от киноа.

Споделяме няколко здравословни причини да я направите част от ежедневното си хранене.

Киноата съдържа почти два пъти по-голямо количество фибри в сравнение с повечето други зърна

Редовната консумация на фибри може да намали риска от появата на запек, сърдечни заболявания, спомага за редуциране на високото кръвно налягане и се препоръчва на пациенти с диабет. Фибрите също така понижават нивата на холестерола и глюкозата.

Вашата суперхрана за отслабване

Ако спазвате здравословна диета, спортувате редовно, вероятно сте наясно, че за да имате достатъчно енергия по време на тренировките и за правилното усвояване на белтъчините, тялото ви се нуждае от малко количество въглехидрат. Такъв може да си набавите чрез консумацията на ориз, сладки картофи, както и на киноа. Киноата съдържа съединение, което спомага за изгарянето на излишните калории. Не на последно място, консумацията ѝ ще ви осигури ситост за по-дълги часове.

Свързани статии

Осигурява ни желязо

Желязото е един от най-важните хранителни елементи, без който не можем. Той е важен за поддържането на добри стойности на хемоглобина, енергийните ни нива. Благодарение на него до всяка точка в тялото ни достигат кислород и хранителни вещества. Минералът е от съществено значение и за мозъчната функция, защото мозъкът изразходва около 20% от кислорода в кръвта.

Не на последно място, нуждаем се от желязо за синтеза на невротрансмитери, регулиране на телесната температура, за подпомагане на ензимната активност и енергийния метаболизъм. Консумацията на киноа е чудесен начин да си го набавим.

6 здравословни рецепти с киноа

Съдържа лизин

Лизинът е алфа аминокиселина, която е необходима за растежа и възстановяването на тъканите. Също така е установено, че лизинът е активен срещу вируса на херпес.

Осигурява ни магнезий

Приемате ли достатъчно магнезий с храната? Още една добра причина да добавите към менюто си киноа е, че тази суперхрана ще ви осигури важния минерал. Магнезият помага за отпускане на кръвоносните съдове, като по този начин намалява честотата на мигрената. Също така е важен за намаляване риска от появата на крампи, развитието на диабет тип 2, спомага за контрола върху кръвната захар, поддържането на добри енергийни нива, за здрави кости и зъби.

С високо съдържание на рибофлавин (B2)

Витамин В2, известен още като рибофлавин, е един от най-важните за здравето ни антиоксидант. Благодарение на него ние сме енергични, рискът от развитието на рак се намалява, подпомага здравето на сърцето. Още за неговите ползи, както и от кои хранителни източници да си го набавите, може да прочетете тук.

Ето още няколко ползи от консумацията на киноа:

  • Намалява риска от развитието на остеопороза.
  • Забавя стареенето на кожата.
  • Намалява възпаленията в тялото.
  • Подобрява метаболизма.
  • Намалява риска от анемия.
  • Благоприятства храносмилането.
  • Укрепва космените фоликули.
Коментирай